Herec Danny Glover převzal ve Varech cenu za rozvoj kinematografie

Karlovy Vary - Cenu prezidenta karlovarského festivalu Jiřího Bartošky převzal dnes večer na projekci v Grandhotelu Pupp jeden z nejuznávanějších černošských herců současnosti Američan Danny Glover. Cena je udělována osobnostem, které v oblasti hereckého umění, filmové režie či producentské činnosti zásadním způsobem přispívají k rozvoji filmové tvorby.

Glover osobně představil snímek Honeydripper, který je na festivalu uváděn mimo soutěž v sekci Horizonty. Ve filmu ztvárnil roli vysloužilého bluesmana Tyrona. Ve Varech představí i komedii Prosíme přetočte. Společně s ním přicestoval na filmový festival také režisér snímku Honeydripper John Sayles. 

K nejslavnějším rolím rodáka ze San Franciska, který se k herectví dostal až kolem třicítky, patří postava Rogera Murtaugha ve čtyřech pokračováních akčního hitu Smrtonosná zbraň. V posledním desetiletí se  vedle herectví věnuje také filmové produkci a režii.

Glover je také Vyslancem dobré vůle při OSN. Je zapojený do celé řady projektů bojujících proti chudobě, globalizaci a AIDS. „Někteří lidé ve společnosti potřebují změny, kvůli kterým jsou ochotni nenásilně povstat a demonstrovat. Do takových poměrů jsem se narodil i já. Je to velká výzva. Zároveň si ale nemyslím, že bych dělal něco na víc, než co se ode mě čeká jako od občana. Jako člověk v demokratickém světě se musíte pořád ptát, namítat, nesouhlasit a podotýkat,“ říká Glover.

Aktuálně Glover pracuje na filmu o Toussaintu Louverturovi, vůdci povstání otroků proti francouzským kolonizátorům na Haiti.