Wajdova Katyň přichází oslovit českého diváka

Praha - Wajdova Katyň, kerá byla už uvedena na MFF Karlovy Vary,  vstupuje 18. září do distribuce běžných kin. Scénář filmu vychází z předlohy Andrzeje Mularczyka Post mortem, vykresluje dramatické katyňské události pohledem rodinných příslušníků, marně čekajících ve svých domovech na návrat svých mužů, synů, bratrů. Režisér Andrzej Wajda takto zpracoval látku o povražděných polských zajatých důstojnících Rudou armádou, byl mezi nimi Wajdův otec.

Film se ale dotýká též poválečného režimu v Polsku, kde lidé spojeni s Katyní jsou perzekvováni. Rusové doposud neuznali tyto popravy jako genocidu a celá pravda o katyňském masakru nebyla nikdy zveřejněna. „Je to nádherně natočený film o velice kontroverzní tematice. Dalo by se říci, že je to filmařsky tradičně vyprávěný příběh, ale zvláštním způsobem v něm režisér pracuje s časovými rovinami, kdy uprostřed sledu událostí, odkloní reálný čas do budoucnosti a my vidíme, jak se tyto události zpracovávají v Polsku 50. let,“ přibližuje film publicista Jan Dědek.

Publicista Jan Dědek:

„Je to vynikající film, který by si jistě zasluhoval Oskara.“

Podle něj Wajdův film získává na kvalitě také tím, že není vyprávěn černobíle, ačkoli by vzhledem k rodinným vazbám mohl takto režisér postupovat a nikdo by se nad tím nepozastavil. Přesto se Wajda snaží o celistvý, objektivní pohled za pomoci vykreslení nejednoznačného a individuálního postoje jednotlivých účastníků z obou táborů.