Kabir Bedi: Sandokan změnil můj život, ale nelituji toho

Praha - Největší citový vztah ze všech svých rolí mám k Sandokanovi, přiznal v Interview ČT24 představitel Tygra z Malajsie Kabir Bedi. "Nejen proto, že znamenala takový úspěch, ale protože proměnila můj život a umožnila mi třicetiletou kariéru na třech kontinentech," vysvětlil. Indický herec do České republiky přijel na pozvání festivalu bollywoodských filmů. V Bollywoodu jej filmaři koncem 70. let objevili právě pro roli Sandokana.

„Sandokan měl niterné vlastnosti, svou důstojnost, kterou jsem vnímal a chápal a snažil jsem se ji vnášet i do toho, co jsem přednášel,“ říká o své nejslavnější roli Bedi. Vůbec nelituje, že nabídku v evropském koprodukčním seriálu před několika desetiletími přijal, i když po jeho uvedení zůstal na dlouhou dobu v Evropě zaškatulkován.

Bedi o českých filmech:

„Neznám sice mladou filmařskou generaci, ale pamatuji si, že jako mladí jsme neváhali stát na festivalech fronty, abychom viděli filmy Jiřího Menzela, Miloše Formana či Kádára a Klose. Ti byli našemi idoly. To byli lidé, kteří nás inspirovali, kteří dávali filmu nový smysl.“

Interview ČT24

„Byl to oříšek pro režiséry. Nikdo nechtěl obsadit do filmu například na společenské téma Sandokana. Přesunul jsem se proto do Hollywoodu a po nějaké době jsem začal dostávat příležitost i v Evropě,“ vzpomíná.

Dvaašedesátiletý Bedi také prozradil, že téměř všechny akční scény nebo scény se zvířaty točil sám, nenechal se zastupovat kaskadérem. „Všichni byli v kleci a ujišťovali mě, že se nic nemůže stát,“ vypráví o svém filmovém setkání s tygrem, „jenže tygr byl živý a já stál proti němu a v duchu si říkal: Jestlipak pochopí, že to na něj jenom hraji?“

Bedi o bollywoodských filmech: Nejde o příběh, mají vyvolat emoce

V Praze Kabir Bedi pobývá už několik dnů, divákům se na festivalu bollywoodského filmu, kvůli kterému přijel, představí o víkendu. „V Indii je to nesmírně populární forma, pro Čechy je to nový zážitek,“ vyjádřil nadšení z festivalu. „Nejde tam tolik o příběh, má být zábavný, vyvolat úsměv, smích, společně s ostatními emocemi,“ poradil, jak pro nás přeci jen poněkud netradiční promítání vnímat.

Festival bollywoodského filmu probíhá v kinech Evald a Světozor, potrvá do 12. října. Na programu má téměř čtyři desítky filmů.

Kabir Bedi se narodil 16. ledna 1946 do sikhské rodiny v Bombaji. Na mezinárodní scénu vpadl rolí Sandokana v italsko-německo-francouzském seriálu z konce 70. let. Stejnou roli vytvořil i v pokračování z roku 1993. Už v roce 1976 se objevil ve filmu Černý korzár, jako Farouk Ahmed se v 80. letech mihl v seriálu Dynastie a v roce 1983 byl pravou rukou hlavního padoucha třinácté bondovky nazvané Chobotnička. Jako princ Omar Rašíd se od roku 1994 objevoval v nekonečné „mýdlové opeře“ Báječní a bohatí. V letech 2006 a 2007 se herec, který pobývá střídavě v Londýně, Římě a Bombaji, představil ve dvou italských seriálech. Nedávno dokončil 200 dílů italské rozhlasové hry. Byl třikrát ženatý a má dvě děti.