Jazzman Rudy Linka dnes zahraje v Praze

Praha - Jazzový kytarista Rudy Linka dnes zavítá se svým triem v rámci turné po Evropě do pražského Divadla Archa, kde představí skladby z nového alba Songs i starší tvorbu. Český jazzman žijící v New Yorku odstartoval turné před pěti dny v New Yorku a během 30 dnů odehraje 28 koncertů také v Německu, Itálii, Rakousku, Británii a na Slovensku.

„Budeme hrát nové věci, ale také skladby jako Private Calls on Public Phones a Golden Earings. V repertoáru máme přes 40 skladeb, a tak je každé naše vystoupení jiné nejen pro posluchače, ale i pro nás,“ uvedl Linka, s nímž v triu vystupují bubeník Jared Schonig a kontrabasista Dan Loomis.

Na albu Songs spolupracoval Linka se světově známými jazzmany, jak již na jeho deskách bývá zvykem. Nahrávky pořídil s legendárním americkým bubeníkem Paulem Motianem a kontrabasistou Larrym Grenadierem. Z 12 instrumentálních skladeb deset napsal Linka. Doplňuje je známý standard I remember You a celé album uzavírá skladba Keitha Jarretta The Köln Concert.

„Když jsem před 23 lety přišel do New York City, koncertoval jsem s bubeníkem Paulem Motianem v klubu Visiones. Od té chvíle jsem věděl, že bych s ním strašně rád natočil desku,“ vzpomíná Linka. Také Grenadier je podle něj nejen skvělým hráčem, ale i jeho dlouholetým přítelem. Jejich album prý není jen nahrávkou, ale „přátelskou rozmluvou“.

Rudy Linka (1960) studoval klasickou kytaru na Pražské konzervatoři, kompozici v Hudebním institutu ve Stockholmu a ve studiích pokračoval i v rámci stipendia na Berklee College Of Music v Bostonu. V roce 1980 emigroval do Švédska, kde studoval nejprve matematiku, potom hudební vědu a poznal svou budoucí manželku. Od roku 1986 žije v New Yorku, kde navštěvoval The New School a soukromě se učil u Johna Scofielda, Jima Halla a Johna Abercrombieho. Vedle živého hraní a skládání se Rudy Linka věnuje i pedagogické činnosti.

Světová kritika cení Linkova alba Czech It Out, Always Double Czech (Enja), Linkovo CD Lucky Southern (2003) bylo zařazeno prestižním americkým magazínem „Jazzif“ mezi pětadvacet nejlepších světových jazzových alb. Kromě koncertů příležitostně doprovází Rudy Linka improvizovaná představení Divadla Vizita, v Čechách rovněž organizuje již tři roky úspěšný jazzový festival Bohemia JazzFest.