Voskovec a Werich opět na pultech knihkupectví

Praha - Po trilogii korespondence Jiřího Voskovce a Jana Wericha připravilo nakladatelství Akropolis další atraktivní titul pro milovníky Osvobozeného divadla. Kniha Tiskoví magnáti Voskovec a Werich přináší antologii časopisů, které vycházely pod názvy Vest pocket revue a Lokální patriot. Kromě toho obsahuje stostránkovou studii a více než 250 neznámých či málo známých fotografií a karikatur.Časopis Vest pocket revue existoval od října 1929 do června 1930, Lokální patriot pak od listopadu 1935, kdy dvojice uváděla na Václavském náměstí ve Spoutaném divadle Baladu z hadrů, až do konce sezony 1937/1938. Antologie je pořízena formou reprintu včetně dobových inzerátů.

První z obou časopisů usiloval o začlenění do širokého proudu evropské avantgardy. Svědčí o tom například příspěvky Alfreda Jarryho, Pabla Picassa, Jeana Cocteaua a Tristana Tzary. Z domácích autorů obsahuje články mimo jiné od Karla Teigeho, Vladislava Vančury, Vítězslava Nezvala, Jaroslava Seiferta, E. F. Buriana, Konstantina Biebla, Jindřicha Honzla, Jaroslava Ježka i samotných „tiskových magnátů“ Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

Druhý titul, který v sobě spojoval ambici být divadelním programem i nápaditým periodikem, dává nahlédnout především do zákulisí Osvobozeného divadla; mimo jiné se na jeho stránkách objevují i „paměti“ jeho protagonistů z druhé poloviny 30. let.

Kniha je zrcadlově uspořádaná, čtenář může z každé strany listovat jedním z časopisů. Reprinty doplňuje téměř stostránková studie publicisty Františka Cingera, která mapuje duchovní ovzduší, panující v Osvobozeném divadle i kolem něho. Představuje jeho tvůrce a spolupracovníky včetně ředitelů, režisérů, dramaturgů, herců, scénografů, autorů, hudebníků i tanečnic.