T.M.A. – horor až k zalknutí

Karlovy Vary - V rámci 44. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary proběhla světová premiéra posledního filmu Juraje Herze T.M.A. Snímek doprovázela početná delegace tvůrců v čele s režisérem, který byl při představování díla okouzlující a sršel humorem. Nabitému sálu vysvětlil, že motivem ke zpracování temné předlohy Martina Němce mu byla jeho láska k hororům. Film Tma, který díky americkému producentovi získal do názvu tečky, je skutečně žánrově čistým hororem.

Snímek na základě jednoduché příběhové linky používá a rozvíjí všechny osvědčené postupy a triky tohoto žánru. Hudebník Marek odchází na samotu, do opuštěného domu svých rodičů, kde se chce věnovat malířství. V kulisách členité, ponuré, chátrající budovy se postupně odhalují skryté, potlačované a tudíž traumatizující události, které se v domě staly. Některých byl Marek přímým účastníkem, některé se vtiskly do paměti domu. Všechny pak slouží režisérovi k rozehrání plejády strašidelných až krutých obrazů a scén.

Přízraky minulosti a drastická tajemství domu jsou filmařsky mistrně pomalu odkrývány. Až do závěrečného hrdinova prozření udržuje Herz diváka v napětí. Mrazivá atmosféra je až hmatatelná. Nechybí ani momenty, kdy celý sál hekne leknutím, nebo okamžiky při, kterých si většina přítomných zakrývá oči, aby jen skrz prsty občas zahlédli obrazy, které svírají žaludek. Kompaktnost hororového celku poněkud narušují civilní scény, protože bohužel nejsou tak dobře herecky zvládnuté jako polohy šílenství, stresu a strachu. Hlavní roli ve filmu ztvárnil Ivan Franěk, v těch dalších se objeví Lenka Krobotová, Malgorzata Kozuchowska či Andrej Hryc. Výborní jsou dětští herci, zvláště pak představitelka Markovy malé sestry Terezy.

Film se natáčel v městečku Valeč, které si jako ideální lokaci pro svůj příběh vybral už scenárista Martin Němec. V tomto městě stojí i dům, v kterém se největší část filmu odehrává. „Ten dům je nějakým způsobem divný,“ říká Juraj Herz. „Já na takové věci vůbec nevěřím, ale občas se tam dělo něco nečekaného. Přivedli jsme tam i vymítače ďáblů, který nám řekl, že se tam někdo oběsil a že tam jeho duše stále je.“

Juraj Herz při premiéře řekl, že mu někteří filmoví odborníci doporučovali, aby nezařazoval film do omezujícího hororového žánru. „Ale já miluji horory a miluji hororové festivaly. Toužím se tam se svým filmem propracovat a to bez označení horor skutečně nejde.“ Nutno přiznat, že tuto specifickou kategorii T.M.A. naplňuje stoprocentně. Doufejme tedy, že se českému mistru hororu jeho sen splní.