Saturnin bude škodit ve prospěch svého pána na prknech ABC

Praha - V rytmu swingu se ponese dnešní premiéra hry Saturnin v pražském Divadle ABC. Příběh o veselých příhodách prvorepublikové prázdninové společnosti režíroval herec a hudebník Ondřej Havelka, který humoristickou předlohu Zdeňka Jirotky volně zdramatizoval spolu s Martinem Vačkářem. O živý hudební doprovod se na scéně postará orchestr Melody Makers, na pódiu se objeví Jiří Hána, Vasil Fridrich, Jitka Smutná, Zuzana Norisová a další.

„Vymysleli jsme příběhy hlavních figur - především vypravěče, tomu jsme dali jasný charakter, a pak Barbory,“ přibližuje práci na inscenaci Ondřej Havelka. Tvůrci se zaměřili na rodící se vztah vypravěče a Barbory a na tetu Kateřinu a její touhu po dědictví. O zásadní motivy knihy podle Havelky diváci nepřijdou, „zatvrzelí Saturninovci“ ale s přístupem tvůrců možná nebudou souhlasit.

„Setkali jsme se s Jirotkovými dědici, ti nás pochopili a dali nám volnou ruku. Leccos jsme proto mohli domyslet či vymyslet, protože mi nedořečené věci vadí. Odpovídáme také na to, proč si mladý pán v roli sympatického vypravěče vlastně najal sluhu,“ dodává Havelka.

Reportáž P. Schubertové a M. Čurdové (zdroj: ČT24)

Spisovatel Zdeněk Jirotka (1911-2003), tehdy ještě úředník ministerstva veřejných prací, napsal Saturnina v roce 1942. Promítl do něj svůj obdiv k suchému anglickému humoru, zejména k románům a povídkám, které napsal Pelham Grenville Wodehouse a jejichž hrdinou je nevšední sluha Jeeves. U českých čtenářů Saturnin okamžitě zabral a populární je dodnes: v roce 2009, tedy 68 let od svého vzniku, zvítězil ve čtenářské anketě Kniha mého srdce.

V inscenaci se objeví v roli tety Kateřiny Jitka Smutná, Jan Meduna jako zpovykaný synovec, Lubomír Lipský v alternaci s Jaroslavem Vlachem v roli dědečka, Vladimír Čech jako doktor a Zuzana Norisová či Lucie Pernetová jako slečna Barbora. Jejím nápadníkem bude Vasil Fridrich coby mladý pán podivuhodného sluhy a sympatický vypravěč.