Aachenův originál přinesl na Hrad pán v igelitové tašce

Praha - Výstavu mistra evropského manýrismu Hanse von Aachena na Pražském hradě doplní obraz, na kterém je zachycen Ferdinand Štýrský (později Ferdinand II.) Výstava, která nese podtitul „Malíř na evropských dvorech“ připomíná, že von Aachen nepůsobil pouze v rudolfinské Praze. Na osm desítek děl oblíbence Rudolfa II. tvoří putovní soubor, který měl premiéru v Suermondt Ludwig Museu v Cáchách. Obrazy zapůjčily mimo jiné pařížský Louvre, Britské muzeum v Londýně, Ermitáž v Petrohradu i četná muzea a soukromé sbírky v Rakousku, Německu a České republice. Obraz Ferdinanda II. se ovšem na výstavu dostal zcela kuriózní cestou.

„Zavolal mi pán s prosbou, abych se přišla podívat na portrét Ferdinanda II., který zakoupil. Jelikož jsem měla spoustu práce, tak jsem se k tomu nedostala, pán byl však neoblomný a po několika měsících sám přišel za mnou a obraz přinesl v igelitové tašce. Nebyl zrovna v nejlepším stavu, ale když jsem ho uviděla, přišlo mi to dost zvláštní. V době, kdy připravujeme velkou výstavu Hanse von Aachena, se přede mnou objeví za podivných okolností dílo, které Aachena velmi připomíná. Pán spěchal, pověsil obraz na stěnu a řekl, že ho tu ponechá, abych se na něj mohla dívat. Protože celý svůj život pracuji na monografiích o Aachenovi, tak jsem podezření, že by se mohlo jednat o originál, pojala okamžitě,“ přibližuje cestu obrazu na výstavu kunsthistorička Eliška Fučíková.

Poté, co nechala dílo prozkoumat restaurátorem, se odhad změnil v jistotu. „Jedná se o obraz, který dokonce můžeme přesně datovat. Aachen byl v roce 1603 v říjnu vyslán Rudolfem II. na cesty. Umělec byl pověřen tím, aby na šlechtických dvorech portrétoval mladé princezny, mezi kterými by si pak Rudolf některou vybral. Cesta vedla přes Štýrský Hradec a Innsbruck do Turína, Modeny a Mantovy. Z tohoto výletu se zachoval pouze jediný obraz, portrét Anny Tyrolské. Tímto nálezem se ukázalo, že Aachen nemaloval jen princezny,“ doplnila Fučíková.

Z Císařské konírny PH informuje Eliška Fučíková (zdroj: ČT24)

Podle jejích informací bude obraz na výstavě k vidění od 27. srpna. „Bude instalován ve velmi prestižní společnosti, vedle Rudolfa II. a Anny Tyrolské,“ zakončila kunsthistorička.

Výstavu, která začala v Cáchách, od 29. června hostí i Praha, kde potrvá do 3. října. Pak expozice poputuje do Vídně. 

Německý malíř Hans von Aachen se narodil v roce 1552 v Kolíně nad Rýnem. Jeho rodina pocházela z Cách, proto si začal říkat von Aachen (z Cách), toto přízvisko si zvolil poté, co ho habsburský císař povýšil v Praze do šlechtického stavu. Rudolf II. si umělce oblíbil a učinil jej svým dvorním malířem. Do Prahy se von Aachen přestěhoval v roce 1601. Pro císaře pracoval jako malíř a nákupčí uměleckých děl. Zemřel v Praze v roce 1615 a je pohřben v chrámu sv. Víta na Hradě.