Malá černá čarodějnice si hraje s dětskou fantazií

Praha – V nabídce původních českých knih pro děti se objevila kniha z produkce nakladatelství Fragment s názvem Příhody černé čarodějnice od autorky Mileny Durkové. Půvabná knížka s neméně půvabnými ilustracemi Veroniky Miklasové pracuje s fantazií, když obyčejné věci staví do neobyčejných situací, a zároveň přináší nenásilný humor, který vytváří zaměňováním významů a mírnou popleteností hlavní hrdinky.

Černá čarodějnice Mileny Durkové je trochu nešikovná, která leccos poplete, ale zároveň to je hodná bytůstka, která ráda tančí, miluje společnost a v žádném případě nechce kouzla, která si pamatuje, používat ve svůj prospěch či v neprospěch někoho druhého. Čarodějnické příhody jsou psány jednouchým stylem, krátkými větami, ale nechybí zde hra se slovíčky, která pobaví a snad i poučí. 

Kniha obsahuje několik ucelených příběhů, rozdělených do kapitol, jež nabízejí možnost přestat číst (pokud už není vůle ani sil či času) a vrátit se k malé černé čarodějnici kdykoli později. Stavba jednotlivých příběhů však k častému odkládání nevybízí, spíše naopak. Čtenář (ať dospělý nebo dětský) velmi lehce propadne touze dozvědět se, jak to dopadne, jak nečekanou situaci čarodějnice či některá jiná postava vyřeší. 

Autorka se na poli fantazie pohybuje bez zábran se smyslem pro hru a překvapení, a tak se může na letišti jen tak procházet lední medvěd, který pomůže při přepravě malé černé čarodějnice do Ameriky na křídle letadla, a to i s jejím koštětem, které ovšem na takové dálky není stavěné. Významnou roli ve vyprávění hrají i hříčky s pojmem zlobení, ve kterém je nepřekonatelným odborníkem bota z polepšovny pro čarodějnou obuv, kterou si popletená čarodějnice dotvoří do podoby kousající Žralběty. 

Hra se slovíčky, situacemi, ale i existence nosné příběhové linky vytvářejí dohromady milou knihu, která by mohla potěšit celou rodinu. Tím spíše, že svěží jazyk a literární zkratka předpokládají v určitých momentech „dospěláckou“ interpretaci či jemné vysvětlení, neboť Milena Durková se ve svých nápadech nenechá ničím omezovat a ani nějakým nudným výkladem zdržovat. Vše běží rychle kupředu a hrátky i momentální nápady se jiskřivě prosazují, aby příběhy dovedly do nečekaných konců.