Velikonoční programy lákají na hrady nebo do zoo

Praha – Snad v každém městě se konají velikonoční trhy, často doprovázené dílnami, v nichž si zájemci mohou uplést pomlázku nebo namalovat kraslici. Velikonoční zvyky připomínají v doprovodných programech také mnohá muzea a památky.

Kdo by rád navštívil pro jarní svátky trochu méně tradiční prostředí, může zamířit třeba do pražské zoologické zahrady. Kromě výtvarných dílen se tu návštěvníci mohou zdokonalit ve cvrnkání kuliček nebo v chůzi na chůdách. Na velikonoční pondělí se pak účastnit nadílky zvířecím obyvatelům. Tvůrčí i aktivní program chystá i brněnská zoo, která také návštěvníky láká na první jarní přírůstky.

Česká i moravská metropole jsou místem konání koncertů duchovní hudby. Velikonoční festival pořádaný Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy, nabídne hudební program od Bílé soboty po Velikonoční pondělí ve Dvořákově síni Rudolfina a také v kostele sv. Šimona a Judy. Dvacátý Velikonoční festival duchovní hudby se koná od 1. do 15. dubna v prostorách šesti chrámů v centru Brna. Na jarní svátky sice nepřipadá žádný koncert, koncertní program ale pokračuje ještě 11., 13. a 15. dubna.

Velikonoční bříza na Staroměstkém náměstí
Zdroj: ČT24

Také památky ve správě Národního památkového ústavu na Velikonoce nezapomínají a prohlídky obohatily o tematické programy. Otevřeno mají některé z nich mimořádně i v pondělí. Velikonoční tradice v historickém prostředí si mohou připomenout návštěvníci na zámku Hrádek u Nechanic (31. 3. – 9. 4.), v zámecké kuchyni mohou navíc ochutnat sváteční likér.

Velikonoce prochází žaludkem i na hradě Pernštejně (7.–9. 4.), kde se budou péct mazance, v tvůrčích dílnách pak perníčky, nehladoví si mohou ozdobit vajíčka anebo si prohlédnout výstavu v prostorách sýpky. Dětskou tvořivou dílnu spojenou s jarmarkem pro děti chystají na hradě Šternberk (7. 4.), jak má velikonoční zámecká výzdoba vypadat, se dozví návštěvníci Raduně (7.–9. 4. a 14.–15. 4.).

Velikonoce na zámku Žleby
Zdroj: ČT24/NPÚ

Na Buchlově (8.–9. 4) se kromě zdobení vajíček a perníků budou také plést pomlázky a stloukat máslo. Na Křivoklát (7.–9. 4.) zavítá knížecí rodina a za kejklíři a jarmarkem mohou dorazit zájemci i parním vlakem z Prahy. V Souboru lidových staveb Vysočina (7.–9. 4. ) si návštěvníci budou moci Velikonoce před sto lety prohlédnout i vyzkoušet. Na zámku v Mníšku pod Brdy (8. 4.) spojili velikonoční veselici s Kuřetem, tedy se sbírkou Pomozte dětem, která tradičně vyvrcholí na Velikonoční pondělí zábavním večerem v přímém přenosu České televize.

Vedle rodinných programů jsou Velikonoce na hradech a zámcích spojeny také s výstavami květin, v souladu s „jarním dobýváním“, dubnovým tématem projektu NPÚ Oživlé památky. Květinovými aranžemi, v nichž má povětšinou hlavní slovo tulipán, se mohou lidé potěšit na zámcích Bučovice (do 9. 4.), Buchlovice (do 11. 4.), Lysice (do 9. 4.) a Třeboň ( do 15. 4.).