Kutnohorská iluminace je opět k vidění

Kutná Hora - Návštěvníci Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře (GASK) si mohou opět zhlédnout unikátní středověkou iluminaci. Vzácná knižní miniatura s motivem těžby a zpracování stříbra v Kutné Hoře je vystavena od 29. června do 10. srpna při příležitosti výstavy Europa Jagellonica.

„Výjimečná je tím, co nám ukazuje,“ upozornil Josef Kremla z Českého muzea stříbra. „Všechny ostatní dochované iluminace, které ukazují rovněž Kutnou Horu na sklonku 15. století, se zaměřují především na dolování a zpracování vyrubané stříbrné ruby. Zatímco tato iluminace nám mimo to ukazuje i hutnění a především práci v královské mincovně ve Vlašském dvoře a finální zpracování až do ražby stříbrných pražských grošů.“

Vytvořil ji koncem 90. let 15. století malíř z okruhu přední pražské iluminátorské dílny tohoto období a byla původně úvodním listem dnes již neznámé velké chorální knihy, z níž byla vyříznuta. „Její historie je poměrně neznámá. Víme, že se objevila zhruba ve 20. letech, kdy byla podrobena bádání a vyfocena. Poté téměř na sto let zmizela, až se objevila v roce 2009 od soukromého majitele na aukci v Londýně.“

Tam byla vydražena na sklonku roku 2009. V Jezuitské koleji byla poprvé vystavena 27. prosince téhož roku, kdy ji zhlédly tisíce lidí. Galerie dílo ukázala veřejnosti také po roce od jeho zakoupení nebo při otevření opravených prostor koleje. Po většinu času je ale uloženo v depozitáři.

Josef Kremla o iluminaci (zdroj: ČT24)

Ve sbírkách GASK je jednou z největších a nejvýznamnějších památek středověké knižní malby vůbec. Na výstavě věnované umění a kultuře ve střední Evropě za vlády Jagellonců vystřídá v jedné z výstavních vitrín Kutnohorský graduál.

Výstava Europa Jagellonica je česko-německo-polským projektem, který poprvé v širokých mezinárodních souvislostech představuje Jagellonce jako evropskou dynastii s dopady na umění a kulturu. Expozice má tři zastavení - v Kutné Hoře, Varšavě a Postupimi. V Kutné Hoře, kde návštěvníci zhlédnou nejvíce děl, bylo zvoleno hlavní téma těžby stříbra a umění kolem roku 1500. Varšavská část s 230 exponáty začne v říjnu a jejím ústředním motivem bude jagellonská dynastie jako taková. Poslední etapa se zhruba stovkou děl začne příští rok v březnu v Postupimi a zaměří se na sňatkovou politiku tohoto rodu.

Zájemci o umění, kteří uvažují o návštěvě výstavy Europa Jagellonica v GASK, budou moci při cestování vlakem využít zlevněné jízdné. Zpáteční jízdenka do Kutné Hory z kteréhokoliv místa v republice bude o čtvrtinu levnější, lidé navíc získají desetiprocentní slevu na vstup do galerie. Od ní si jízdenku musejí nechat orazit, aby průvodčí slevu při zpáteční jízdě uznali. Akce platí od 1. července do 30. září.