Jana Buriana začaly bavit ženy

Praha - Jan Burian se na dnešním koncertu v pražském Divadle Archa obklopí deseti talentovanými ženami. Do autorského pořadu s názvem Burianovo pozdní odpoledne s podtitulem Všechno se stihnout nedá přijaly pozvání Dáša Voňková, kapela Yellow Sisters, Lenka Dusilová, Beata Hlavenková, Bio Mascha a dvě tajemné bubenice.

„Přestali mě bavit muži a začaly mě bavit ženy. Ty, které jsem si pozval, jsou velmi krásné a talentované,“ říká Burian, který v posledních letech vystupoval s doprovodnou kapelou Republic of Two.

V Divadle Archa se Burian představil loni 25. března při oslavě svých 60. narozenin. Hudební oslava za účasti rodinných příslušníků a hostů nesla motto Nezahořknout, nezakysnout, nezatrpknout, nezesládnout! Mezi gratulanty byly skupiny Kyklos Galaktikos, Republic of Two a zpěvačka Lenka Dusilová.

„Divadlo Archa je taková moje domovská scéna. Vystupuji zde od roku 1994 a vzniklo tady hodně zajímavých věcí, ze kterých plánuju příští rok sestavit desku,“ uvedl Burian, který nedávno představil novou knihu fejetonů a album Zpěvy u klavíru.

Devět desítek fejetonů z let 2011 až 2013 pod názvem Přímluva za dnešní dobu označil Burian za „nepříliš radostnou“ knihu. Publikace navazuje na předchozí knihu fejetonů Přízrak v nákupním středisku. Texty vznikly původně pro Týdeník Rozhlas.

Burian dále 12. až 13. dubna organizuje v pražském klubu Kaštan již 11. ročník Festivalu osamělých písničkářů. Letos na něm mimo jiné vystoupí Jan Jeřábek, skupina Čoko Voko, Zuzana Homolová, Oldřich Janota, Karolína Kamberská, Petr Váša, Jiří Dědeček a další. „Není pravda, že je tvůrčí krize písničkářů, je krize médií, která o nich neinformují,“ tvrdí Burian.

Hudebník, protagonista televizních pořadů a dokumentarista Jan Burian, který je známý mimo jiné svým účinkováním v pořadu Burianův den žen, začínal ve dvojici s Jiřím Dědečkem, v osmdesátých letech se však jejich cesty rozešly. Jeho texty zpívali například Michal Prokop, Vladimír Mišík či Marta Kubišová. Burianova sólová diskografie čítá přes desítku titulů, jeho literární tvorba obsahuje kromě básnických sbírek a cestopisů i osobní zápisky a fejetony. Je také spoluautorem řady filmových dokumentů.