Zemřel divadelní režisér Jozef Bednárik

Bratislava -  Ve věku 65 let zemřel slovenský divadelní a muzikálový režisér Jozef Bednárik. Příčinou úmrtí umělce proslulého v Česku režií několika muzikálů a oper bylo selhání srdce a metabolismu, uvedla mluvčí Univerzitní nemocnice v Bratislavě, kde byl hospitalizován po nedávném kolapsu. Pohřeb režiséra je naplánován na příští týden v pátek. informoval portál TVNOVINY.sk. Poslední rozloučení s umělcem, který proslul i v České republice, se uskuteční v historické budově Slovenského národního divadla.

Kolaps oznámil záchranné službě Bednárikův synovec, který jej přišel navštívit do jeho bratislavského bytu. Na zvonění mu však nikdo neotvíral a dovnitř se dostal až za pomoci hasičů. Bezvládné tělo odvezla sanitka do nemocnice, podle lékařů praskl Bednárikovi vřed. Pokusy o záchranu jeho života byly marné.

Režisér a herec Bednárik byl na Slovensku známý především díky režii řady operních představení ve Slovenském národním divadle. V Česku jej lidé znají zásluhou úspěšných režií muzikálů jako je Dracula s hudbou Karla Svobody, Johanka z Arku s hudbou Ondřeje Soukupa či Angelika, k níž složil hudbu Michal David. Návštěvníci pražského Národního divadla znají jeho inscenaci Gounodovy opery Romeo a Julie nebo Bizetovy Carmen. Ve Státní opeře uvedl inscenaci Manon Lescaut.

"Původní profesí byl herec, proto tak hercům rozuměl a detailně uměl předvést a vysvětlit, jak máme svoje role chápat a tvořit. Byl fantastický v tom, že před zkoušením s každým z nás postavu rozebral. Pokud se zkoušení týká, byl velmi přísný až despotický, protože mu velmi záleželo na výsledku. My jsme ho vesměs velmi uctívali, protože jeho nápady a invence byly skvělé. Sama za sebe říkám, že já ho poslouchala velice ráda, obdivovala jsem ho a nesmírně jsem si ho vážila. Mimo divadlo byl velmi vtipný, příjemný, byla s ním legrace a také byl citlivý a laskavý. Bude nám velmi chybět, protože byl jedinečný a nemá obdoby,“ zavzpomínala na Bednárika zpěvačka Bára Basiková.

„Nezažila jsem žádnou z jeho prací, která by nefungovala,“ uvedla Lucie Bílá.

„Měli jsme se moc rádi. Jediná věc, kde jsme na sebe narazili, byly muzikály. Tam byla velká výměna názorů. Ale slíbili jsme si, že až to bude možné, uděláme spolu Kabaret. Bohužel k tomu již nedojde. Je mi to moc líto,“ řekla Dagmar Pecková, která ztvárnila v jeho režii Carmen.