Putování s dinosaury ve 3D a infantilní příběh dračího zubu

Každá fosílie v sobě ukrývá příběh. Jde jenom o to dokázat ho přečíst nebo si ho nechat odvyprávět od mluvícího ptáka Alexe. Ten, který uvidíte, prožil před nějakými sedmdesáti miliony let, v období křídy, jeden šikovný Pachyrhinosaurus řečený Páťa.

Na vlastní tlustou kůži zažil, jak těžké je být býložravcem ve světě permanentně rozežraných predátorů, kolik úsilí stojí udržet si důstojné místo v potravinovém řetězci a jak líté boje se vedou o právo být vůdcem stáda. A také, co všechno bude muset podstoupit, aby si vybojoval jednu těžkotonážní dinosauří lásku a přežil to jen s jednou dírou do ucha.

Na sklonku minulého tisíciletí se BBC vytáhla a dala všem, kteří se po iniciačním Jurském parku rozhlíželi, co bude dál, lahůdkový bonus, jenž měl podobu šestidílného televizního, dokumentárního seriálu s ilustrativním názvem Putování s dinosaury, který důmyslně kombinoval počítačovou animaci a reál. Bylo to zábavné, poučné a hravé a jakkoli se (téměř) všichni vzájemně požírali také u mnohých vzbuzující nostalgickou lítost, že to nepřežili a nejsou tu tudíž dnes s námi. Na tuhle populární sérii, která ještě dále rozšířila početný fanklub velkých ještěrů, pak navázala řada tematických speciálů, které vyprávěly příběhy o tom, jak žili, bojovali, rodili se a umírali, příběhy zaváté desítkami milionů let a zahalené stále ještě mnohým tajemstvím. Třeba takový příběh Obřího drápu, Gigantických ještěrů, Země obrů či Balada o Alosaurovi.

K téhle výživné sérii, komfortně se vezoucí na vlně okouzlení pravěkými monstry, se hlásí i dětská (spíše televizní nežli filmová) pohlednice z prehistorické Aljašky, jež se překvapivě jmenuje Putování s dinosaury: Film ve 3D. A právě tohle také dostanete, když se na snesitelných osmdesát minut zastavíte, jestliže ovšem nepůjdete na některou 2D projekci (v kterémžto formátu jsem se s Páťou setkal já, a docela mi to stačilo). Naklonovat dokumentární sérii na celovečerák znamená především dodat slušný a nosný dramatický příběh, který odněkud někam vede a pokud možno nám něco také vzkazuje. V tomto ohledu může Putování ovšem oslovit maximálně kluky a holky z prvního stupně základky, a to zejména ty, kteří ještě navíc ujíždějí na dinosaurech, ať už jim je předhodíte v jakémkoli stavu a balení.

WALKING WITH DINOSAURUS 3D/PUTOVÁNÍ S DINOSAURY – FILM VE 3D - Velká Británie/USA/Austrálie 2013. Režie: Barry Cook, Neil Nightingale. Scénář: John Collee.
Zdroj: ČT24/CinemArt

Scenárista John Collee ani dramaturg (byl-li nějaký) se s tím opravdu nepárali a horkou jehlou nahrubo spíchli banální a veskrze provařenou historku na téma jak outsider vlastní pílí, vytrvalostí a odvahou k dinosauřímu štěstí a vlastnímu stádu přišel. A vy od začátku víte, jak to bude dál, a téměř půldruhé hodiny to takhle také funguje. Uvozeno triviálním (a vcelku snadno postradatelným) prologem v reálu, jehož jediným smyslem je říci, že jsme na Aljašce, a koho nebaví vykopávání mrtvých věcí, tomu to přiletí vysvětlit ukecaný pták Alex z rodu Alexomis, který mluví úplně jako Michal Suchánek. A pak už startuje pravěký animák, jehož hrdinou je malý Páťa s velkým srdcem, z rodu býložravých (a tudíž svému okolí minimálně nebezpečných) Pachyrhinosaurů, který se bude na své první migraci vláčet se svým stádem na jih. Jeho jednoduchý příběh o cestě k dospělosti je rafinovaně prokládaný edukativními „mrtvolkami“ těch představitelů tehdejší fauny, s nimiž se na téhle klopotné a nejrůznějšími nástrahami lemované cestě setkává. Vždy opatřeno příslušnými popiskami, které sice ještě přibrzdí vlažně ubíhající děj, ale zároveň přiživují naději, že divák, který měl mylný pocit, že jde na jakousi repliku Jurského parku, si odnese alespoň pár informací, které ho sice vnitřně nijak zásadně neobohatí, ale okrajovým způsobem alespoň zvýší jeho elementární vzdělanost o blíže neurčenou sumu v zásadě příliš nevyužitelných znalostí.

Dospělý divák tu vskutku nemá na růžích ustláno, zato děti si mohou přičinlivě odnést problematická životní moudra typu: „Je dobré se držet ve středu stáda“ nebo „Chceš-li vědět, kde je jídlo, jdi za tlusťochy“ či téměř „forrestgumpovské“ „Když ti život nabídne citron, udělej si limonádu!“ nebo takřka osudové „Umírat nadarmo je blbost – zemřít je třeba pro něco nebo pro někoho!“ O tom, co si s těmito „vzkazy“ prckové dál počnou, nechci raději ani spekulovat.

WALKING WITH DINOSAURUS 3D/PUTOVÁNÍ S DINOSAURY – FILM VE 3D - Velká Británie/USA/Austrálie 2013. Režie: Barry Cook, Neil Nightingale. Scénář: John Collee.
Zdroj: ČT24/CinemArt

Sečteno a podtrženo nabízí toto (především dětskému publiku určené) Putování s dinosaury slušnou animaci, vlažně sympatického ústředního hrdinu Páťu, narychlo slepenou, didaktickou story, která je spíše infantilní moralitou nežli skutečným dobrodružstvím, a poměrně slušný český dabing. Pro velké filmové plátno, kam tenhle opus směřuje, nic moc – televizní obrazovka by tyhle parametry zřejmě skousla lépe.

WALKING WITH DINOSAURUS 3D/PUTOVÁNÍ S DINOSAURY – FILM VE 3D - Velká Británie/USA/Austrálie 2013, 81 min, český dabing, přístupný, 2D+3D. Režie: Barry Cook, Neil Nightingale. Scénář: John Collee. Kamera: John Brooks. Hudba: Paul Leonard-Morgan.

Hrají (hlasy v českém znění): Ondřej Brzobohatý, Michal Holán, Hana Kusnjerová, Michal Suchánek, Karel Heřmánek ml., Petr Gelnar, Klára Nováková, Petr Pospíchal, Jakub Němčok, Adéla Nováková.