Génius renesance. Řím připomíná 450 let Michelangela Buonarrotiho

Řím - Kapitolská muzea v Římě otevřela jedinečnou výstavu k 450. výročí úmrtí Michelangela Buonarroti. Kurátoři shromáždili jeho díla z Itálie i ze zahraničí. K vidění jsou tak zralé práce i sochy, které umělec tvořil ještě v jinošském věku. Podívejte se:

450 let Michelangela Buonarottiho (zdroj: ČT24)

Dílo geniálního sochaře, malíře a architekta našlo dočasný domov v palácích na Kapitolském náměstí, které Michelangelo sám vyprojektoval. Výstava tak začíná ještě před vchodem střeženým kopií slavného Davida, hned za ním lze obdivovat jemnou krásu basreliéfu Madonna na schodech, který sochař dokončil v pouhých 17 letech.

„Postupujeme od mládí, kdy ho vášeň pro lidskou postavu inspirovala k velkým sochám a malbám, až ke stáří, kdy ho myšlenky na spásu duše přivedly ke studiu postavy Spasitele,“ říká kurátorka Cristina Acidini. Velkým lákadlem výstavy je socha Kristus nesoucí kříž, o které se svět dozvěděl až na konci minulého tisíciletí. Kunsthistorička Silvia Danesiová ji našla v roky zamčené sakristii kostela ve Viterbu nedaleko Říma.

Černá žilka ve tváři

„Michelangelo začal na soše pracovat, pak ale skončil, protože v místě tváře našel černou žilku. Nechtěl pracovat s nekvalitním mramorem. Takže socha zůstala nedokončená v jeho domě,“ vypráví Danesiová. Kdo sochu dokončil, zůstává tajemstvím. Podle odborníků jí definitivní podobu mohl vtisknout další génius sochařství, Gian Lorenzo Bernini.

Michelangelo Buonarroti, rodák z toskánské vesničky Caprese, působil zejména ve Florencii, Boloni, Benátkách a Římě. Proslul výzdobou Sixtinské kaple ve Vatikánu, od roku 1546 byl pověřen vedením stavby chrámu svatého Petra. K jeho vrcholným dílům patří i sochy Davida a Piety. Díla, se kterými nebyl spokojen, nejednou poškodil, nebo dokonce zničil. Ikonický renesanční umělec zemřel 18. února 1564 ve věku 88 let.

Podívejte se na stránky galerie.