Žena za pultem 2 prodává vlašák s českým joudovstvím

Praha - Žena za pultem se vrací - v možná sci-fi, v možná vizonářské komedii. Normalizační seriál, který ve své době lámal divácké rekordy, se stal inspirací pro novou hru Petra Kolečka uváděnou pražským Divadlem Kalich. Všech rolí se zhostili pánové Oldřich Kaiser a Jiří Lábus. „Mohla by to být třaskavá směs,“ říká o kombinaci obsazení a tvůrců režisér David Drábek, který do směsi přispěl také svým osobitým humorem, divákům známým především z královéhradeckého Klicperova divadla.

„Nenavazujeme na Dietla, spíš používáme ženu za pultem jako symbol a odkazujeme ke hře s minulým režimem, který v té naší hře znovu nastane,“ prozradil scenárista Petr Kolečko. Hlavní hrdinka inscenace uváděné pod názvem Žena za pultem 2 - Pult osobnosti se jmenuje Jiřina - stejně jako představitelka seriálové prodavačky Jiřina Švorcová, i po konci totality přesvědčená komunistka.

Divadelní Jiřina čeká o volebním víkendu za pultem malého koloniálu na návrat starých časů. Věří, že komunisté volby vyhrají a pro jistotu se učí, jak se řekne vlašák a rohlík čínsky.

Podle režiséra Davida Drábka je Žena za pultem 2 hrou především o české povaze. „Je v ní díl českého joudovství, lhostejnosti k veřejnému dění, která může vést k velké tragédii, protože pozdě bycha honiti, když se něco stane,“ podotkl. „V podstatě je to komedie, i když k zamyšlení a konec je hořký,“ dodává Jiří Lábus, který se mimochodem v seriálu z roku 1977 také objevil.

„Hraje si s perverzní poetikou na hraně nevkusu z komunistické Ženy za pultem, pohrává si s bulvárním divadlem, k němuž se docela hrdě hlásí, na druhé straně si myslím, že je to pokus o nějaký přesah,“ souhlasí Petr Kolečko, že jen bavit nebylo cílem tvůrců. Nesnažili se ale o politický kabaret trefující se do aktuálních kauz, spíše o obecnější sdělení. „Nejvíc se mi líbila poetika životních mouder zpoza vlašského salátu, a když jsem pak na tom začal pracovat, vyvinulo se z toho spíš něco o české povaze v průřezu režimů,“ upřesnil.

Žena za pultem se vrací (zdroj: ČT24)

Divadelní hra o tom, jak by vypadal návrat komunismu, má v Divadle Kalich premiéru 23. září. Jistě ne náhodně před blížícími se volbami.