Český export: místo Ruska Kolumbie, Senegal, Indie nebo Singapur

Sankce Evropské unie vůči Rusku budou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) prodlouženy do konce letošního roku. Premiér to dnes řekl na Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku. Situace na Ukrajině podle Sobotky destabilizuje část českého exportu. Vláda proto hledá pro české firmy alternativní trhy, na mušce má například Kolumbii, Senegal, Indii a Singapur.

Případné omezení sankcí Evropské unie uvalené na Rusko bude záviset na plnění minských mírových dohod, připomněl premiér Bohuslav Sobotka závěry březnového summitu lídrů evropských zemí, kteří se na prodloužení sankcí do konce roku shodli. „EU nebude chtít sankce snižovat do doby, než bude zaručeno, že se minský proces naplní a zrealizuje,“ řekl.

Debata o snížení sankcí vůči Rusku podle něj bude moci přijít na přelomu letošního a příštího roku. „Ale pouze tehdy, pokud Rusko a Ukrajina budou plnit podmínky minského procesu a pokud Rusko bude vytvářet dostatečnou podporu tomu, aby se zabránilo další eskalaci konfliktu na východě Ukrajiny,“ uvedl premiér.

Vývoz jednotlivých zemí do Ruska
Zdroj: ČT24

Exportérům slíbil, že pokud nastane politické uvolnění, bude se vláda snažit, aby exportéři pozice na ruském trhu zbytečně neztratili. Nicméně vláda podle Sobotky stále hledá možnosti, jak firmám, které se orientovaly na původně perspektivní ruský trh, pomoci proniknout na alternativní trhy a nahradit tak výpadek ruského trhu.

„Proto jsme zvýšili počet ekonomických ambasadorů a snažíme se posílit personálně některé ambasády v některých rychle rostoucích ekonomikách,“ řekl Sobotka. Ministerstvo zahraničí například chystá otevření ambasád v Kolumbii a Senegalu a plánuje se otevření kanceláří CzechTrade v Indii a Singapuru.

Singapur
Zdroj: ČT24/Thinkstock

V Rusku vláda podle premiéra není schopna firmám přímo pomoci, ale snaží se prý s Ruskem udržet alespoň minimální politický dialog. Do této snahy podle Sobotky zapadá i chystaná návštěva prezidenta Miloše Zemana v Rusku 9. května.

Místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk připomněl, že loni se export českých firem do Ruska propadl o asi tři miliardy korun, ale jen za první dva měsíce letošního roku činil meziroční výpadek sedm miliard korun. Hlavním důvodem letošního poklesu však podle Daňka nejsou sankce, ale devalvace rublu a pád cen ropy.

Celkový export zboží z ČR do Ruska loni dosáhl 113 miliard korun, což představovalo 3,1 procenta z celkového exportu ČR. Hlavní komoditou vyváženou do Ruska byly stroje a dopravní prostředky s podílem 67 procent.

Důležitou roli v podpoře českých exportních firem by měly podle Sobotky dále sehrát Česká exportní banka a pojišťovna EGAP. „Nedokážu si představit, že bychom mohli v příštích letech dělat aktivní efektivní proexportní politiku bez podpory těchto dvou klíčových institucí,“ řekl s tím, že je pro jejich zachování jako dvou samostatných institucí.

Čeští exportéři odhadují, že vývoz letos poroste

Vývoz zboží z České republiky do zahraničí by mohl letos vzrůst přibližně o pět procent zhruba na 3,3 bilionu korun z loňských 3,14 bilionu korun. Představovalo by to nový rekord ve vývozu zboží z ČR. Jde o hodnotu počítanou v takzvaném národním pojetí. Na dnešním
Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku to ČTK řekl místopředseda Asociace
exportérů Otto Daněk.
Zda se předpoklad pětiprocentního růstu naplní, záleží podle Daňka i na vývoji rusko-ukrajinského sporu. „V obou zemích nyní dochází k dramatickému propadu českého exportu,“ uvedl Daněk. Dodal, že zatímco loni export českých firem do Ruska klesl o necelé tři miliardy, tak jen za letošní leden a únor činí propad asi sedm miliard. „Na Ukrajině je propad kolem 50 procent,“ uvedl.

Vydáno pod