Stát chce do roku 2025 vědět, kam se bude ukládat jaderný odpad. Vybere hlavní a záložní lokalitu

Výběr lokalit pro stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu se má k 30. červnu 2020 snížit z devíti na čtyři. V roce 2025 zůstane jedna finální a jedna záložní. Úložiště by poté mělo být do provozu uvedeno nejpozději v roce 2065. Uvedl to ve středu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Zároveň odmítl požadavek starostů dotčených obcí, aby zastavil práce na vyhledávání úložiště, než budou platit nové zákony.

Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytne obcím dotčeným výběrem hlubinného úložiště jaderného odpadu kompenzaci 53 milionů korun. Každá obec by měla dostat jeden milion.

Peníze půjdou z atomového účtu, obce si je mohou vzít anebo je odmítnout. „Není to žádné výkupné, žádný závazek, je to pouze milion korun za to, že se v posledních několika letech s nimi diskutovalo,“ řekl Havlíček po jednání se starosty. Peníze by měli dostat nejdříve v lednu 2021. 

„Je to naprosto zlomková částka toho, co dotčené obce měly získat v minulosti. Částku jsme připraveni alokovat, musí projít legislativním kolečkem. Byli bychom hrozně rádi, aby to dopadlo do 31. prosince příštího roku tak, aby k 1. lednu 2021 už byla pro ně alokována,“ uvedl Havlíček. Středeční jednání označil za velmi seriózní a v nekonfrontační atmosféře.

Vytipované lokality pro jaderná úložiště
Zdroj: SÚRAO

Obce z Platformy proti hlubinnému úložišti jsou však ze schůzky na ministerstvu rozpačité. Podle starosty obce Chanovice na Klatovsku Petra Kláska je Havlíček 14. ministrem, co úložiště řeší. „Je tady dlouhodobé zklamání z postupu státních úředníků ze správy úložišť. On (Havlíček) je i pod tlakem toho, že tato vláda říká: Ano, my chceme rozhodnout, že v Čechách se budou rozšiřovat jaderné elektrárny. A jsou zde i mezinárodní závazky, ke kterým se ČR zavázala,“ řekl ČTK Klásek.

Pozitivně nicméně ohodnotil to, že se Havlíček na rozdíl od svých předchůdců s obcemi rychle sešel. Pokud by to mělo být zahájení jednání, tak je to dobře, dodal. Než se ale věcný záměr zákona změní v platnou normu, bude rok 2022, poznamenal Klásek s tím, že výběr lokalit nadále pokračuje. „Je to pořád o nás bez nás,“ konstatoval.

Události: Jaderné úložiště a obce (zdroj: ČT24)

Platforma proti hlubinnému úložišti, která sdružuje 32 obcí a měst a 15 spolků, před jednáním zveřejnila stanovisko, v němž žádala po Havlíčkovi, aby zastavil práce na vyhledávání hlubinného úložiště radioaktivního odpadu, než budou platit nové zákony. Ty by podle obcí měly zajistit rovnoprávnější postavení dotčených samospráv vůči státní správě a veřejnosti umožnit hájit své zájmy.

Starostové také nesouhlasili s předloženým návrhem věcného záměru zákona o zapojení dotčených obcí a jejich obyvatel. Havlíček na to řekl, že se výběr lokalit pro úložiště v současnosti nemůže zastavit.

Starosta Chanovic: Zákon o úložišti jaderného odpadu nám slibují ministři už roky (zdroj: ČT24)

„My nemůžeme dělat to, že se nejdříve schválí zákon, což může trvat rok, jeden a půl roku, a teprve se následně zúží výběr lokalit. My musíme s tím paralelně jet, ale ten finální výběr, který bude zajímat každého ještě více, to znamená ze čtyřech na ty dvě a jednu, už pojede v režimu nového zákona,“ dodal ministr.