Třetina testovaných vzácných skotských whisky jsou podvrhy, píše BBC

Více než třetina archivní „vintage“ skotské whisky jsou falsifikáty. Jednadvacet z 55 lahví, jejichž obsah testovala speciální laboratoř, obsahovalo méně vzácnou whisky nebo destilace neodpovídala deklarovanému roku, napsala BBC.

Pro testy ročníkových whisky, prováděné ve středisku SUERC v East Kilbride, se využila speciální pokročilá technika datování pomocí radiokarbonů. Laboratoř měří zbytkové koncentrace radioaktivního izotopu uhlíku přítomného v alkoholu a stanovuje skutečné stáří tekutiny.

Vzorky zaslal k analýze obchodník s whisky – společnost Rare Whiskey 101 (RW101), který uvedl, že reaguje na „rostoucí obavy spojené s šířením falešné whisky“ na sekundárním trhu. Lahve byly náhodně vybrány z aukcí, soukromých sbírek a od maloobchodníků.

Loni stejná firma odhalila podvrh i v případě nejdražšího „panáka“ skotské whisky. V jednom švýcarském hotelu si jej koupil čínský milionář a zaplatil za 20 mililitrů 7600 liber, tedy zhruba 216 tisíc korun. Neotevřená lahev byla datovaná k roku 1878, ovšem test ukázal, že whisky nevznikla dříve než v roce 1970.

Vzácné lahve whisky označené jako falešné v letošním roce zahrnovaly třeba značky Ardbeg ročník 1885, získaný od soukromého majitele, nebo míchanou whisky Thorne's Heritage ze začátku 20. století  zakoupené v aukci (v současnosti jsou nejznámější dvě verze skotské whisky – čistá sladová, tedy single malt a míchaná – blended, pozn. redakce).

  • Single malt whisky
    Whisky vyrobená pouze z vody, ječného sladu a kvasnic (s možností dobarvení přírodním karamelem), a to v jedné palírně a kotlíkovou metodou (pot still). Může být i směsí různých dávek a z různých typů sudů v rámci jedné palírny.
  • Blended Malt – je whisky smíchaná minimálně ze dvou, častěji však z více druhů single malt whisky z rozličných destilerií.
  • Single Grain – vyrábí se převážně z nesladovaného obilí, tedy z ječmene, žita, pšenice nebo kukuřice, a je destilována ve sloupcovitém patentním destilačním aparátu, tzv. kontinuálně pracujícím destilačním přístroji, jenž umožňuje méně náročný, a tím i levnější destilační proces.
  • Blended grain – whisky míchaná minimálně ze dvou, častěji však z více druhů grain whisky z rozličných destilerií.
  • Blended Scotch – whisky míchaná ze single malt whisky a grain whisky, obsahuje obvykle 15–40 různých malt whisky a 2–3 grain whisky.
  • Zdroj: Wikipedia

Společnost RW101 uvedla, že nepravost byla zjištěná u celkem deseti čistě sladových whisky (single malt), u kterých se uvádělo, že mají být z roku 1900 či starší. Obchodníci také odhadují, že na trhu a v různých sbírkách jsou falsifikáty vzácných whisky v hodnotě 41 milionů liber. To je víc než celý aukční trh s britskou whisky, který podle předpovědi RW101 do konce letošního roku překročí 36 milionů liber.

Pokud by 21 lahví, v nichž nyní laboranti zjistili falešný obsah, skutečně obsahovalo to, co uváděly etikety, měly by hodnotu až 635 tisíc liber (přes 18 milionů korun). 

Spoluzakladatel společnosti RW101 David Robertson také uvedl, že „převážná většina“ prodejců neprodávala falešnou skotskou vědomě, ale každá údajně vzácná láhev whisky „by měla být považována za falešnou, dokud nebude prokázána její pravost“, zvláště pokud prodejce tvrdí, že je čistě sladová (single malt).

Robertson dodal, že problém bude narůstat s tím, jak ceny vzácných lahví porostou. „Velká poptávka po vzácné whisky nevyhnutelně přitahuje do tohoto odvětví nepoctivé prvky,“ uvedl.

  • Skotská whisky, nebo také jen „skotská“, je whisky, která je destilována výhradně ve Skotsku, a to za jasně určených podmínek a zákonů týkajících se výroby tohoto druhu alkoholického nápoje. Vyváží do celého světa a je odborníky uznávaná jako jedna z nejlepších druhů. 
  • Dlouhá historie výroby (pálení) spolu se skotskou kulturou, kam whisky neodmyslitelně patří, zajišťuje dlouhodobý kvalitativní standard. 
  • V současnosti jsou nejznámější dvě verze skotské whisky - čistá sladová (single malt) a míchaná (blended).
  • Zdroj: Wikipedie