České dráhy se zajímají o Leo Express a RegioJet. Jinak by je mohli koupit Číňané, varuje šéf drah

České dráhy se zajímají o podmínky, za jakých by bylo možné koupit soukromé železniční dopravce Leo Express a RegioJet. Úterním Lidovým novinám to řekl generální ředitel drah Pavel Krtek. Antimonopolní úřad by podle něj případnou akvizici konkurenčních firem mohl za určitých podmínek povolit.

Zda České dráhy některého ze svých konkurentů skutečně koupí, není jisté. „Upřímně, nevíme. V tuto chvíli se zajímáme o podmínky, za jakých by některou nebo obě firmy bylo možné koupit,“ řekl Krtek deníku. Dodal, že existuje riziko, že české soukromé dopravce koupí Číňané.

Případný nákup železniční konkurence by podle Krtka mohly schválit evropské a české antimonopolní úřady výměnou za odprodej části kapacit ČD. „Detaily neumím určit. Ale za zájem a za zeptání nic nedáme a obě firmy za to určitě stojí,“ sdělil Krtek LN.

Majitel společnosti RegioJet Radim Jančura prodej dopravní části své firmy opakovaně vyloučil. Naopak železniční dopravce Leo Express nedávno vydal materiál pro případné investory, upozorňují noviny.