Deficit veřejných financí loni klesl na historické minimum

Deficit veřejných financí loni klesl na historické minimum (zdroj: ČT24)

Deficit veřejných financí loni klesl na 0,42 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 1,95 procenta v roce 2014, a je tak na historickém minimu. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že schodek za rok 2015 činil 18,7 miliardy korun. Ke snížení deficitu výrazně napomohly investiční dotace ze zahraničí, které meziročně vzrostly o 84 procent. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se tak potvrzuje správné nastavení hospodářské politiky státu. Ministerstvo financí pro letošek očekává zvýšení deficitu na 0,6 procenta HDP.

„Je to nepochybně další příznivá zpráva, kterou ocení světové finanční trhy i ratingové agentury a která by se měla projevit dalším zlepšením ratingové pozice České republiky. Zvyšuje se také pravděpodobnost, že česká vláda by opravdu mohla v roce 2017 vykazovat vyrovnané hospodaření,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Ze zprávy ČSÚ plyne, že meziroční růst celkových výdajů sektoru vládních institucí dosáhl 4,6 procenta, zatímco příjmy sektoru vzrostly o výrazných 8,5 procenta. Nejsilnější byl pak na příjmové straně zaznamenán u investičních dotací přijatých ze zahraničí, daní z výroby a dovozu a sociálních příspěvků. Na výdajové straně nejvíc vzrostly investiční výdaje, a to o 30 procent.

„Výraznější meziroční růst byl zaznamenán také u náhrad zaměstnancům, v oblasti mezivstupů a sociálních dávek,“ doplňují statistici. V souladu s vývojem na finančních trzích loni navíc meziročně klesly úrokové náklady. „Aktuální výše zadlužení sektoru dosáhla úrovně 41,06 procenta HDP při meziročním poklesu o 1,63 procentního bodu,“ uvedl ČSÚ. Výše dluhu se tak dostala na úroveň před rokem 2012.

Analytici předpovídají, že se podobně dobrý výsledek jako vloni, opakovat nebude. Zatímco tehdy ekonomika rostla čtyřprocentním tempem, letos se očekává růst jen dvě a půl procenta.

Příznivý stav zadlužení je  podle Kovandy výsledkem loňského růstu české ekonomiky a stabilizace státního dluhu. „Té ale bylo z velké části dosaženo prostřednictvím rozpouštění rezervních prostředků. Také zářný růst ekonomiky byl do značné míry dán vzácnou a přechodnou souhrou několika faktorů a nebude si již letos opakovat,“ upozornil.  

Udržet na uzdě deficit veřejných financí je důležité pro přijetí eura

Zveřejněná čísla jsou součástí notifikace vládního deficitu a dluhu, které předkládá Evropské komisi každá členská země Evropské unie dvakrát za rok. Oproti údajům ze září loňského roku zahrnují dnes publikované údaje navíc i ekonomické ukazatele za veřejnoprávní média. „Rok 2015 byl charakteristický vysokým nárůstem daňových příjmů včetně pojistného na sociální a zdravotní pojištění,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Připomněl, že do vládního dluhu ve výši 1836 miliard korun se loni promítl nákup nadzvukových letounů JAS-39 Gripen pro českou armádu.

Vývoj kriteria plnění deficitu
Zdroj: Zavedenieura.cz

Udržet na uzdě deficit veřejných financí je jedna z podmínek, aby země mohla vstoupit do eurozóny, tedy přijmout euro.  Konkrétně se sleduje, zda poměr plánovaného nebo skutečného schodku sektoru vládních institucí k hrubému domácímu produktu nepřekročil referenční hodnotu tří procent. Dluh pak musí být pod 60 procenty HDP.

Pro letošní rok odhaduje ministerstvo zvýšení deficitu vládního sektoru na 0,6 procenta hrubého domácího produktu. „Změna salda je dána zejména ukončeným financováním projektů ze staré finanční perspektivy EU a částečným nahrazením českými prostředky, které již mají na rozdíl od evropských plný dopad do deficitu,“ uvedl Žurovec.