Výplatní páska i o tisícovku vyšší. Přidáno dostanou skoro všichni

Události: Letos porostou i mzdy v soukromém sektoru (zdroj: ČT24)

Někde už se dohodli, někde ještě vyjednávají – nastalo období, kdy odbory jednají se zaměstnavateli o nových kolektivních smlouvách, tedy hlavně o svých mzdách. A právě ty by měly letos podle odhadu České bankovní asociace růst o čtyři procenta a příští rok pak o další čtyři. Na druhou stranu jen nepatrně dostanou podle odborů přidáno lidé v sociálních službách nebo v kultuře.

Finanční krize je definitivně pryč, průmyslu se daří, stavebnictví se konečně odrazilo ode dna, nezaměstnanost klesla a lidé se nebojí utrácet. Česká ekonomika loni rostla více než čtyřprocentním tempem a i letos se očekává růst přes dvě procenta. Na řadu tak přišlo nejen zvyšování platů ve veřejném sektoru, ale přidávat chtějí i zaměstnavatelé v soukromé sféře.

„V naší společnosti je tradiční, že se vždy přidávalo spíš do těch pohyblivých složek mzdy – do odměn. To že teď rostou, a to opakovaně, tarifní mzdy, tak to je opravdu novinka,“ říká mluvčí strojírenských Vítkovic Eva Kijonková.

Ve Vítkovicích se na zvyšování mezd už dohodli, na řadě míst ale odboráři s vedením stále vyjednávají. Například v ostravském ArcelorMittalu mají čas do konce ledna. „Projednáváme celou kolektivní smlouvu, jejíž platnost teď skončí, a ne pouze mzdovou část,“ dodává mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková.

Vývoj průměrné mzdy
Zdroj: ČT24

Vedle zvýšení mezd budou některé firmy letos své zaměstnance motivovat i ve formě benefitů. Některé kolektivní smlouvy obsahují dokonce ujednání, že mzdy se budou zvyšovat v návaznosti na lepší hospodářské výsledky, u jiných firem je zase ve smlouvách zmíněna inflace.

Každý rok o pět procent víc?

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje, aby se mzdy zvyšovaly každý rok, a to všude o pět procent. Sami odboráři ale očekávají, že v některých oborech by mohly mzdy poskočit ještě o něco víc. „Poměrně zajímavě to vypadá v oblasti chemického průmyslu… a určitě by to mohlo být v oblasti obchodu. A myslíme si, že ten tlak, který je u kolektivního vyjednávání v oblasti dopravy, by také mohl přinést poměrně dynamičtější růst,“ dodává předseda ČMKOS Josef Středula.

Zaměstnavatelé ale namítají, že podmínky pro zvýšení mezd jsou podnik od podniku odlišné. „Celkově ten prostor není na pět procent a v některých případech nebude ani na čtyři procenta,“ oponuje prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Ekonomika ČT24: Kdo dostane letos přidáno? (zdroj: ČT24)

Přidáno dostane i řada zaměstnanců firem, kde odbory nejsou. Zvyšování platů zde neprobíhá plošně, ale individuálně – podle zásluh. Dobrý zaměstnanec tak může mít letošní výplatnici vyšší i o více než oněch pět procent.

Problém je zde ale jinde. Protože je na českém pracovním trhu dlouhodobě nedostatek kvalitních odborníků, a to zejména v technických oborech, jsou někteří zaměstnanci dokonce přepláceni. „Přeplácíme třeba i profese, které bychom před třemi, pěti lety brali za úplně jiné peníze,“ potvrzuje majitelka společnosti Audacio Pavla Břečková.

Ne každý se ale letos může těšit na vysoký růst mezd. Podle odborářů se totiž například lidem pracujícím v sociálních službách nebo v kultuře zvednou mzdy pouze nepatrně.