Nad politickými trafikami se stahují mračna

Praha – Žádní poslanci ani senátoři by do budoucna už neměli sedět v řídících orgánech a dozorčích radách státních firem. A zákonodárci by do těchto funkcí nesměli být jmenováni ještě ani čtyři roky po skončení mandátu. Vyplývá to z návrhu věcného záměru zákona, který poslalo ministerstvo financí k připomínkám. Resort tak chce omezit přidělování takzvaných politických trafik.

Úřad pod vedením Andreje Babiše (ANO) chce, aby ve vedení státních a polostátních firem seděli takoví zástupci, kteří zajistí skutečně odborné řízení podniku. Tyto manažery by proto měla vybírat speciální komise. Ministerstvo v materiálu upozorňuje na absenci pravidel, podle kterých jsou vybíráni řídící a kontrolní pracovníci. Na to od roku 2010 opakovaně poukazuje i Bezpečnostní a informační služba (BIS). Současný systém kritizují i protikorupční organizace.

Návrh předpokládá zřízení Vládního výboru pro výběr odborníků do řídících, kontrolních a dozorčích orgánů, tedy funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních podniků a členů orgánů obchodních společností ovládaných státem. Výbor by měl podle ministerstva navázat na dosavadní činnost Vládního výboru pro personální nominace, který je poradním orgánem kabinetu.

Poslanecká sněmovna
Zdroj: Michal Doležal/ČTK
  • Doba Nečasovy vlády: Poté, co za Nečasova kabinetu ze sněmovny odešli tři poslanci za ODS, a tím umožnili další fungování kabinetu, dostali pracovní nabídky. Marek Šnajdr zamířil do ČEPRA a Ivan Fuksa do Českého aeroholdingu. Petr Tluchoř měl nastoupit do Českých drah.
  • Doba Sobotkovy vlády: Koaliční spor přitom zažila i současná vláda, třeba kvůli obsazování míst v dozorčí radě ČEZu. Strany pak přišly s tím, že kvůli tomu vznikne personální komise. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v minulosti odmítal přijetí zákona, který by politické trafiky omezoval. Posléze ale vicepremiér změnil názor.

Sobotka: Poslanec nebo senátor v radě je výjimkou

Plán ministerstva financí ale vyvolal pochyby u poslance Antonína Šedi (ČSSD). „Mám obavu z další centralizace ministra financí a také z jeho pohledu, že se stát dá opravdu řídit jako firma,“ prohlásil dnes při interpelacích. Premiér Bohuslav Sobotka připustil, že mnoho poslanců a senátorů v dozorčích radách nesedí. „Ten problém není rozsáhlý, protože v naprosté většině dozorčích rad státních a polostátních firem žádní poslanci a senátoři nesedí,“ řekl. 

Sobotka ale zároveň poukázal, že v tomto směru vláda už vytvořila personální komisi, která má právě na starosti dohled nad nominovanými zástupci do dozorčích rad a že za několik měsíců její práce je vidět jejich zřetelné odpolitizování. O věci obsazování dozorčích rad se bude podle něj muset ještě vést diskuze, ale cíl je jasný - státní a polostátní firmy by měli vést skuteční odborníci, kteří danému podniku rozumí. 

V České republice je podle materiálu 102 státních a národních podniků a obchodních společností s majetkovou účastí státu s ročním obratem přes 563 miliard korun. Tyto firmy jen za rok 2013 zadaly veřejné zakázky za více než 80 miliard korun.

Návrh věcného záměru, který je přístupný na webových stránkách vlády, ještě není paragrafovaným zněním zákona. Ten vznikne až na základě jednotlivých připomínek. Následně musí zákon schválit vláda i parlament a podepsat prezident.