Holman: Snížení úrokových sazeb je v ČR pravděpodobné

Praha - Minulý týden bankovní rada České národní banky (ČNB) o měnových otázkách nejednala, přesto se její viceguvernér Miroslav Singer vyjádřil pro debatu. Ta bude s velkou pravděpodobností na plánu 6. listopadu. Že bankovní rada bude v listopadu diskutovat o snížení úrokových sazeb dnes během konference The Market for Retail Financial Services: Development, Integration, and Economic Effects označil jako vysoce pravděpodobné i člen bankovní rady Robert Holman.

„Kvůli globální finanční krizi by mohla rada sazby snížit o 25 bazických bodů,“ řekl dnes člen bankovní rady Robert Holman „Ve světle finanční krize je snížení poměrně pravděpodobné,“ míní Holman, nicméně dodal, že snížení sazeb o 50 bazických bodů by bylo příliš radikální, a že nečeká velké snížení současné prognózy růstu ekonomiky.

Bankovní rada naposledy měnila sazby v srpnu, kdy je snížila o 25 bazických bodů na současných 3,50 procenta. Mezitím však přední světové banky kvůli globální finanční krizi snížily úrokové sazby v koordinované akci o 50 bazických bodů. ČNB se k tomuto kroku ze začátku října nepřipojila.