Česká ekonomika je v nejdelší recesi od roku 1997

Praha – Česká ekonomika loni zůstala v recesi. Meziročně klesla podle očekávání analytiků o 1,1 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ekonomika je tak v nejdelší recesi od roku 1997, kdy rovněž trvala čtyři čtvrtletí za sebou. Intenzitou byla ale větší recese na přelomu let 2008/2009. Důvodem je především klesající spotřeba domácností. Hrubý domácí produkt se snížil i v posledním čtvrtletí, a to o 1,7 procenta. Loni se nedařilo zejména stavebnictví, které doplácelo na nízkou investiční aktivitu podnikatelského i vládního sektoru, a zemědělství.

„Úrovně tvorby hrubé přidané hodnoty nedosáhla ve srovnání s rokem 2011 zejména odvětví stavebnictví, zemědělství a také peněžnictví a pojišťovnictví. Negativně přispěl k poklesu HDP též vývoj daní z produktů, jejichž meziroční pokles se přiblížil ke dvěma procentům,“ uvedl ČSÚ.  

Investice klíčem k úspěchu? 

„Naděje spočívá v tom, že země investují. Investuje prakticky celé naše okolí, bohužel s výjimkou nás… Mám pocit, že právě zde bychom se měli inspirovat,“ říká člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník.

Za celkový pokles mohly zejména domácnosti, které šetřily. Podle analytika Home Credit Michala Kozuba ale lze očekávat, že pokud se spotřebitelé proberou z letargie a pomohou svou spotřebou ekonomice, ve druhé polovině roku byl mohl přijít opět ekonomický růst. Nepůjde podle něj ale o okamžitý raketový start - spíše pozvolný nástup.

„To, že domácnosti šetří, nelze označit za něco iracionálního. Pro tu ekonomiku samotnou to ale přináší makroekonomické problémy,“ řekl Martin Janíčko, ekonom z VŠE, který zároveň upozornil na skutečnost, že šetří i stát a „přešlapuje“ i soukromý sektor. „Zejména z toho pohledu, zda investovat ve stavebnictví, ale také v průmyslu,“ dodal Janíčko.

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer:

„Obávám se, že i do roku 2013 Česká republika vstoupí v recesi. V lepším případě můžeme vidět určité oživení již od druhého čtvrtletí letošního roku, ale to oživení bude velmi velmi pozvolné. Spotřeba domácností zůstane slabá a stejně tak investiční aktivita.“

Škoda Auto
Zdroj: ČT24/Škoda Auto

Kozub připomněl, že negativní hodnoty přišly i z průmyslové oblasti, která stojí na straně zdrojů HDP. Průmysl, který je v Česku jednostranně orientovaný na výrobu aut, zažívá těžké období, když v prosinci výroba výrazně klesla, což ovlivňuje i jejich dodavatele a subdodavatele.

Špatná je situace hlavně ve stavebnictví

„Je to začarovaný kruh, je tu strach o návratnost investic. Nízká je také veřejná poptávka, což rovněž hraje svou roli. Tím se snižuje motivace soukromého sektoru se do jakýchkoli zakázek pouštět,“ konstatoval Janíčko.

Pozitivně naopak působil v průběhu celého roku vývoj zahraničního obchodu, kde byl celkový růst vývozu o 4,3 procenta o dva procentní body vyšší než zvýšení dovozu. „Pozitivní vliv zahraničního obchodu ale nebyl schopen kompenzovat pokles výdajů na konečnou spotřebu domácností a na tvorbu fixního kapitálu,“ uvedl ČSÚ. Ekonomice rovněž s výjimkou čtvrtého čtvrtletí pomohl příspěvek zpracovatelského průmyslu.