Registraci do pochybných podnikatelských rejstříků neplaťte. Ušetříte

Praha - Čeští podnikatelé by se měli mít na pozoru. Krátce po registraci na živnostenském úřadě jim do schránky přijde dopis s hlavičkou Rejstřík obchodu a živnosti se složenkou na 1 700 korun. Společnost Informatik Česká republika ale není jedinou firmou, která nově zaregistrované podnikatele obesílá složenkami.

Na první pohled vypadá dopis od Rejstříku obchodu a živnosti jako od státní instituce. Podle právníků je to ale ukázkový katalogový podvod. Napovědět může pouze to, že většinou jde o společnosti s ručením omezeným. „Hodnota té služby je prakticky nulová a platba je velmi vysoká,“ říká vedoucí právní poradny Lukáš Zelený. 

Společnost Informatik Česká republika přitom není neznámým pojmem ani pro ministerstvo průmyslu a obchodu. „Obrátili jsme se na Úřad pro ochranu osobních údajů, podle jejich vyjádření nelze chránit data podnikatelů. Celou věc je nutné řešit v rovině obchodního práva,  případně práva trestního,“ říká náměstek ministra Tomáš Hajdušek. 

Pozor na malá písmenka na konci dopisu

Jediné, co takovou firmu chrání před jistým koncem, je jediná věta uvedená v dopise malými písmeny. A to, že se jedná o nabídku, která nabývá platnosti až po zaplacení. Tuto poznámku si ale přečte jen málokdo. 

Pochybné rejstříky (zdroj: ČT24)

Tomáš Hajdušek, náměstek ministra průmyslu a obchodu

„Obdobných nabídek chodí podnikatelům mnoho. Tyto nabídky společnosti Informatik jsou ovšem specifické a nemravné. U začínajících podnikatelů spoléhají na jejich malé zkušenosti a nízkou obezřetnost.“ 

O vyjádření Česká televize požádala i společnost Informatik, ta reagovala pouze e-mailem. „Jednoznačně odmítáme tvrzení, že se naše firma dopouští podvodu. Toto tvrzení je nepravdivé a nepodložené,“ říká firma. 

Vymáhat přitom poplatek zpětně je téměř nemožné, soudní výlohy jsou totiž minimálně dvakrát vyšší. „Mnoho podnikatelů si řekne, že opravdu se jedná o poplatek za blbost a tyto částky nevymáhají nazpět. Někteří podnikatelé ani nezjistí, že došlo k úhradě tohoto katalogového podvodu,“ dodává Zelený.