Nemocnice se připravují na nápor zájemců o testování na koronavirus. V Ostravě otevřeli Covid centrum

Události: Nemocnice se připravují na nápor zájemců o testy (zdroj: ČT24)

Ostravská fakultní nemocnice ve středu otevřela Covid centrum. Na velký zájem samoplátců o testy na koronavirus se přitom chystají fakultní nemocnice napříč celou zemí, zejména kvůli nutnosti se při cestě do Řecka prokázat negativním výsledkem, test na koronavirus navíc musí být maximálně tři dny starý. Povinnost pro turisty z České republiky a několika dalších evropských států platí od 17. srpna.

Nově otevřené ostravské Covid centrum by mělo za den zvládnout odebrat vzorky až od tisícovky lidí, což je o 750 více než dosud. Kapacita nemocniční laboratoře, kam budou vzorky putovat, ale zatím není dostatečná. Výkonost dorovná až koncem září, uvedl ředitel nemocnice Jiří Havrlant. Současná kapacita nemocniční laboratoře je podle něj 400 vyhodnocených vzorků za den.

Další snahou centra je zkrácení doby čekání na výsledky. „Naším cílem je, aby se lidé výsledky dozvěděli v řádu hodin,“ dodal Havrlant.

Ostravské centrum tvoří čtyři kontejnery, které fungují jako odběrová místa. Tři jsou pro zájemce o testování, které poslal jejich lékař. Čtvrtý je pro samoplátce. Lidé mohou přicházet pěšky či budou testováni v jejich autech. „Na jednom místě jsou soustředěna všechna naše odběrová místa, informační centrum a přibude i laboratoř,“ popsal centrum ředitel.

Kapacity se rozšiřují napříč republikou

I některé další české nemocnice registrují zvýšený zájem lidí o testování na koronavirus před cestou do Řecka. Například v Kroměřížské nemocnici ještě v pondělí otestovali osm samoplátců, v úterý už jich byly tři desítky. Další nemocnice větší zájem o testy teprve očekávají, a zvyšují proto kapacitu odběrových míst. Na rozsáhlejší testování se chystá třeba společnost Nemocnice Pardubického kraje nebo obě brněnské fakultní nemocnice.

Značný zájem o testování na koronavirus v současnosti registruje Krajská nemocnice Liberec. Její telefonní linka je přetížená a ne všem se daří dovolat. Nemocnice proto začala vytvářet elektronický rezervační systém, který spustí v nejbližší době. O případném navýšení počtu odběrových míst se podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) bude teprve jednat.

Rozšíření alespoň jednoho odběrového místa kvůli lidem cestujícím do Řecka plánuje společnost Krajská zdravotní, která v Ústeckém kraji spravuje pět nemocnic. „Plánujeme rozšířit kapacity na víkendové dny tak, aby minimálně jedno odběrové místo v rámci nemocnic Krajské zdravotní bylo o víkendu k dispozici,“ uvedl mluvčí Ivo Chrástecký.

Zvýšit v případě nutnosti kapacitu by mohlo také odběrové místo u karlovarské nemocnice. „Počet odběrů se pořád pohybuje kolem padesáti denně. Kdybychom ale v souvislosti s řeckým požadavkem zaregistrovali nárůst zájmu o odběry, jsme připraveni na to zareagovat úpravou provozní doby,“ řekl mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.

Vyšší zájem samoplátců o testy na koronavirus zatím neregistrují nemocnice na jihu Čech. „Pokud skutečně zájem o testování samoplátců, kteří se chystají na dovolenou do Řecka, vzroste, zjistíme až případně za pár dní,“ řekl člen představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Michal Čarvaš. Dodal, že testy pro samoplátce nabízejí všechny nemocnice, které spadají do krajského holdingu, s výjimkou českobudějovické.

Zavedení povinného testování na koronavirus pro cestující do Řecka se zatím neprojevilo ani ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Podle jejího mluvčího by kapacita odběrového centra měla být dostatečná. Kapacitu naopak už nyní rozšiřuje krajská společnost Nemocnice Pardubického kraje. V úterý už podle své mluvčí zaznamenala zájem několika samoplátců mířících do Řecka. 

Problém s otestováním na koronavirus před cestou do Řecka by neměli mít ani obyvatelé Moravskoslezského kraje. Podle odhadů ředitelky Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavly Svrčinové půjde v průměru o sto až dvě stě lidí za den. „Můžou nastat výkyvy. Může přijít den, kdy jich přijde i čtyři sta, protože třeba poletí letadlo z Ostravy. Myslím ale, že taková čísla je náš systém schopen absorbovat,“ uvedla Svrčinová. 

Testy jsou drahé, brání se cestovky

Ceny testů jsou ale podle Asociace cestovních kanceláří příliš vysoké. Jejich výše by se podle asociace měla pohybovat kolem 500 korun. Sdružení cestovních kanceláří také míní, že by testovaný měl dostat výsledek do 24 hodin, nikoliv do 48 hodin, jak je stanoveno nyní. Ministerstvo zdravotnictví ale takové požadavky odmítlo, cena je podle něj přiměřená a limit 48 hodin dostatečný.