České Budějovice už nechtějí dotovat Jihočeské letiště. O prodeji svého podílu jednají s krajem

Události v regionech: Komu bude patřit Jihočeské letiště? (zdroj: ČT24)

České Budějovice už nemají zájem podílet se dál na provozu firmy Jihočeské letiště. Město zvažuje prodej svého podílu v akciové společnosti, která má chod českobudějovického letiště na starost. Jedná o tom s Jihočeským krajem, který vlastní druhou polovinu firmy. Letiště by tak nově mělo pouze jediného vlastníka a město by přestalo letišti ročně posílat desítky milionů korun.

Vedle opravené přistávací a vzletové dráhy před nedávnem vyrostla moderní odbavovací hala, teď už vyčkává na ostrý provoz. O ten se postará k tomu zřízená akciová společnost Jihočeské letiště, v níž kraj i město  vlastní vždy polovinu. Právě to se má ale nyní změnit.

„Nejsme daleko od toho, že by Jihočeský kraj byl připraven koupit padesátiprocentní podíl statutárního města České Budějovice,“ řekl náměstek hejtmanky Jihočeského kraje Josef Knot (TOP 09). Další jednání se má uskutečnit za dva týdny.

Obě strany se zatím významně liší v názoru na cenu transakce, která přitom bude rozhodující. Město chce více, než je kraj ochoten dát. O prodeji pak musí rozhodnout obě zastupitelstva.

Interiér Jihočeského letiště
Zdroj: ČT24

Hlavním důvodem, proč se chce město zbavit svého podílu ve společnosti, je i to, že kromě podílu mu nepatří pozemky ani budovy. Z chystaného pronájmu okolních parcel, který kraj připravuje, by tak nic nezískalo. 

Příspěvky z městské kasy do letiště naopak rok od roku rostou. Magistrát už do firmy poslal skoro dvě stě milionů korun. Příští rok by měl přihodit dalších více než sedmdesát milionů.

„To už jsou částky, které si město umí představit využít daleko smysluplněji ve prospěch obyvatel a potřeb města,“ řekl primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO).