Pojišťovny budou platit brýle už jen dětem. Ušetří tak přes sto milionů

Události: Od srpna se budou brýle proplácet jen dětem (zdroj: ČT24)

Jen děti do 14 let budou nadále od pojišťoven dostávat příspěvky na brýle. Ostatní si je budou od srpna platit sami. Upozornil na to web Aktuálně.cz. Podle pojišťoven i optiků a očních lékařů bude částku určenou dosud na brýle lepší investovat do jiných zdravotnických prostředků. Jde o více než sto milionů korun ročně.

Brýle nosí v Česku více než polovina lidí – celkem asi šest milionů. Zatím je možné pořídit si levné brýle, které jsou zcela hrazené pojišťovnou, případně brýle s dražšími skly či obrubami, kde pojišťovna hradí část. V srpnu to ale u dospělých skončí. 

„Brýlové obruby budou hrazeny pouze u věkové skupiny do 14 let včetně, u ostatních bude úhrada obrub zrušena. Brýlové čočky budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění v omezených indikacích,“ upřesnila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Na ukončení úhrad brýlí se podle Štěpanyové shodly pojišťovny s optiky, očími lékaři a dalšími členy Komise pro kategorizaci a úhradovou regulaci zdravotnických prostředků. „Uspořenou částku je rozumnější investovat do úhrad jiných zdravotnických prostředků pro pacienty s větším zdravotním problémem,“ dodala mluvčí.

Pojišťovny loni přispěly na brýlové obruby dospělým více než 100 milionů korun, další desítky milionů platí za skla brýlí. Výjimku budou mít pacienti s více než deseti dioptriemi na plastové brýlové čočky.

Nedává smysl hradit 150 korun na brýle, které stojí několik tisíc korun. Administrativa s tím spojená převyšuje přínosy pro pacienta.
Adam Vojtěch
ministr zdravotnictví

Místo do ordinace rovnou do optiky

Nyní mají dospělí nárok na úhradu kompletních brýlí z veřejného zdravotního pojištění jednou za tři roky, pokud se jim oční vada nemění. Brýle do dálky může lékař předepsat dvoje. Pojišťovna hradí obyčejné skleněné čočky a 150 korunami přispívá na obruby. V optice, která má smlouvu se zdravotní pojišťovnou, musí být dostupné i základní brýlové obruby bez doplatku. Poukaz vypsaný očním lékařem platí tři měsíce.

Omezení hrazení brýlí podle mluvčí ministerstva vzniklo na základě dohody odborných společností. Odborníci předpokládají, že lidé nově mnohdy místo k očnímu lékaři, který dosud musel poukaz na brýle na pojišťovnu předepsat, půjdou rovnou do oční optiky.

Změna je součástí novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, která od ledna změnila systém proplácení zdravotních pomůcek na poukaz. Nyní stojí zdravotnické prostředky asi 6,5 až sedm miliard korun ročně z veřejného zdravotního pojištění. Náklady vlivem novely mírně vzrostou. Ministerstvo loni v prosinci informovalo, že většina zdravotnických prostředků bude pro lidi levnější, protože si na ně připlatí méně nebo vůbec.