Začínají zápisy do mateřských škol. Málo míst pocítí nejvíce rodiče nejmenších dětí

V květnu začínají v celém Česku zápisy do mateřských škol. Pražské školky očekávají, že budou muset řadu dětí odmítat. To se podle ředitelů nejvíc dotkne rodičů těch nejmladších. Těm hrozí, že na ně ve školkách nezbude místo nebo budou muset chodit jinam, než si přejí. Situaci komplikuje i rozsáhlá výstavba v některých částech Prahy.

Velký zájem o mateřské školy v Praze kvůli demografické situaci trvá už několik let. „Počet dětí, kteří přijdou k zápisu, bude určitě větší než v předchozích letech, protože městská část Praha 9 patří k oblastem s největším nárůstem nových bytových domů a tím i přílivem nových obyvatel v Praze,“ uvedla pro ČT mluvčí Prahy 9 Marie Kurková.

Například ve školce u Vysočanského pivovaru v Praze 9, kde mají v současnosti 320 žáků, museli při loňském zápisu odmítnout zhruba polovinu přihlášených dětí. Letos bude podle ředitelky Marie Ledererové situace s velkou pravděpodobností stejná.

Velký počet přihlášek očekávají školky také například v pražských Stodůlkách nebo ve Kbelích. Tam, stejně jako v řadě dalších městských částí, museli už dříve kapacitu navýšit. „Očekáváme převis zájemců. Ne však tak masový, protože jsme v předchozích letech zdvojnásobili kapacitu našich mateřských škol. A jako zřizovatel využíváme i možnosti maximálního možného navýšení kapacity na třídu,“ uvedla zástupkyně starosty Prahy 19 - Kbely Ivana Šestáková.

Dítě ve školce
Zdroj: ČT24

Nejhůře jsou na tom rodiče nejmladších dětí

Ředitelé mateřských škol přijímají přednostně předškoláky, pro které je rok ve školce povinný. Tříleté děti se tak do ní v některých případech nedostanou nebo na ně zbyde místo v jiné školce, než kterou jejich rodiče preferují.

„Umisťujeme pouze děti s trvalým bydlištěm v naší městské části. Dalším zásadním kritériem je věk,“ říká Šestáková. Podle ní se tak může stát, že převis vznikne právě u nejmladších dětí, i když by byly v září tříleté.

A komplikací je i podávání několika přihlášek. „Protože pak jedno dítě blokuje místo ve více mateřských školách,“ vysvětluje vedoucí kanceláře starostky Prahy 17 Radka Khollová. S tímto problémem se například potýká MŠ Sokolovská v Praze 8. Podle její ředitelky Jany Ptáčkové se totiž často stává, že rodič, jehož dítě přijali na více místech, ho z ostatních školek včas neodhlásí.

„Někteří rodiče se odhlásí až na konci srpna,“ potvrdila České televize ředitelka s tím, že řada rodičů odmítnutých dětí pak po celé prázdniny zažívá zbytečný stres – neví, jestli se jejich potomek nakonec do školky dostane. Podle ředitelky mateřské školy u Vysočanského pivovaru v Praze 9 Marie Ledererové by proto rodiče neměli podávat přihlášky na víc než na dvě školky.

Zápisy do školek se budou konat od 2. do 16. května, a to přesně měsíc od začátku zápisů do základních škol. Při přijímacím řízení se mateřské školy řídí věkem dětí a trvalým bydlištěm rodičů. Od školního roku 2017/2018 je pro předškoláky rok v mateřské škole povinný.