Pacientům s revmatickou artritidou pomáhá biologická léčba, pojišťovny ji ale hradí jen zlomku pacientů

S revmatoidní artritidou v Česku bojuje přes 80 tisíc pacientů (zdroj: ČT24)

Lepší přístup k biologické léčbě žádají pacienti s revmatickými onemocněními – těch jsou v republice desítky tisíc. Pojišťovny ji proplácejí jenom lidem s pokročilou chorobou. Státní ústav pro kontrolu léčiv teď rozhoduje o změně.

Biologická léčba má sice i vedlejší účinky, většině nemocných ale přináší úlevu. „Může změnit celý jejich život, může je zpátky vrátit do aktivního života, zlepšit jejich sebeobsluhu a dokonce je vrátit do pracovního procesu,“ vysvětluje lékařka Hana Ciferská.

Jenže lidem se středně těžkou revmatoidní artritidou ji teď pojišťovny nehradí. „Musí čekat na zhoršení až do stavu vysoké závažnosti, aby se k té biologické léčbě dostali. To považuji minimálně za neetické,“ kritizuje předsedkyně spolku Revma Liga Edita Müllerová

Situaci už řeší lékový ústav. „V průběhu měsíce by v daném správním řízení měla být vydána hodnoticí zpráva. Pokud k ní ústav neobdrží žádné připomínky, bude vydáno rozhodnutí,“ dodává mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Hana Pavlíčková.

V západní Evropě se dostane k biologické léčbě až 30 procent pacientů

Takzvaná biologická léčba působí pouze na molekuly a pochody typické pro buňky spojené s nádorovým nebo autoimunitním onemocněním. Léčiva tak zlepšují či opravují schopnost sebeobrany organismu. V Česku ji poskytují zejména vysoce specializovaná centra.

Léčba je ovšem velice nákladná, v případě revmatoidní artritidy stojí léčba pacienta 200 až 300 tisíc korun ročně. Pojišťovny ji proplácejí jen pacientům s těžkým stadiem, kteří nereagují na jinou léčbu. Podle dat z roku 2014 to bylo 2295 osob, což je jen asi 4,2 procenta nemocných artritidou. Na Slovensku je to přitom deset procent pacientů a v západní Evropě až 30 procent.

Biologická léčba velmi pomohla třeba paní Janě Burgrové, která se s tímto onemocněním potýká už 26 let. „Došlo to do stadia, kdy jsem nebyla schopná otočit kohoutkem u vodovodu, překrojit maso nebo třeba přebalit dítě,“ popisuje pacientka. Kvůli artritidě přestala chodit do práce i do společnosti.

Její zdravotní stav zlepšila až teď biologická léčba. „Když jsem se probudila druhý den po biologický léčbě, tak jsem necítila bolest, byla jsem zase plná energie,“ dodává Jana Burgrová.

Podle odborníků je zásadní objevit nemoc včas. Podle Hany Ciferské by měl praktický lékař poslat ke specialistovi i pacienta, který má oteklý i jen jeden kloub a drobná postižení na kloubech rukou. Zejména takového, pro kterého je bolestivý i stisk ruky. Pokud je léčba zahájena do 12 týdnů od objevení příznaků, je šance na minimalizaci postižení nejvyšší.