Politici chtějí další změnu služebního zákona. Úřady mají problém sehnat odborníky

Politici chtějí opět měnit služební zákon (zdroj: ČT24)

Služební zákon, podle kterého se už téměř tři roky řídí práce státní správy, bude potřeba opět změnit. Shodují se na tom politici. Vadí jim především to, že úřady nemohou snadno a pružně zaměstnávat odborníky. Úpravu žádá i nejvyšší úředník v zemi Josef Postránecký. U politických náměstků by uvítal smlouvy na dobu určitou.

Poslední změnou, která měla práci pro stát zatraktivnit, prošel služební zákon letos na jaře. Novinky začínají platit postupně. Zkušení referenti například nebudou nakonec potřebovat maturitu, stejně jako úředníci, kterým je více než padesát let.

Pokud je zájemců o služební místo mnoho, může se pohovor nově změnit v písemný test. Podle Postráneckého už se počet neobsazených volných míst díky tomu nezvyšuje. Sám by ale některé věci v zákoně ještě změnil.

Poslední změny služebního zákona
Zdroj: ČT24

Část zaměstnanců například na úrovni náměstků pro řízení sekcí nebo sekčních ředitelů by podle Postráneckého měla mít smlouvu na dobu určitou. „Na ostatních úřadech jinde v Evropě je to obvyklé. Myslím, že by to bylo účelné i u nás,“ řekl České televizi.

Méně arogance a alibismu

Změny požadují i politici. Státní službu by chtěli více otevřít veřejnosti. „Je velmi složité pro úspěšné lidi, což jsou zaměstnanci, podnikatelé nebo učitelé, se do státní správy vůbec dostat,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Lidé z venku by se měli účastnit už prvních výběrových řízení. Neměli by nastupovat až do dalších kol,“ dodává místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Martin Plíšek. 

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek by uvítal, kdyby se ze státní služby vytratila arogance a alibismus. Úředníci by podle něj ale také měli být řádně oceněni a měli by mít i ochranu. ANO chce upravit pravomoci ministra. Podle hnutí část z nich ztratil, když přešly na tajemníka resortu.

Pokud odpovídám za resort a mám tady náměstka, který mi příliš nefunguje, tak opravdu nehodlám chodit někam k soudu se soudit o tom, jaké výkony náměstek jaksi nepředvedl.
Karla Šlechtová
ministryně pro místní rozvoj (ANO)

Současný zákon považují za špatný i komunisté. Novelizací by chtěli odstranit především byrokratizaci, která podle nich s přijetím normy nastala. „Odpovědnost za výkon státní správy musí být mnohem více posílena,“ dodává předseda KSČM Vojtěch Filip.

Spokojená je pouze ČSSD

Jediní sociální demokraté důvody pro změny nevidí. „Největší problém se odstranil a doufám, že teď mohu říct i za ostatní, že to skutečně přispívá k profesionalizaci státní služby a její stabilizaci,“ tvrdí místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.