Korupce kolem fondu Vincentinum: Soud udělil podmíněné tresty

Za korupci kolem Vincentina padly podmíněné tresty (zdroj: ČT24)

Vleklá kauza údajné korupce kolem areálu Vincentinum na pražském Břevnově konečně dospěla k rozsudku. Soud uložil třem obžalovaným podmíněné tresty za to, že se od podnikatele pokusili vylákat 20 milionů výměnou za to, že ministerstvo obrany nebude vymáhat pokutu a odblokuje výstavbu uvnitř areálu. Verdikt obvodního soudu ale není pravomocný.

Ministerstvo obrany se v roce 2006 dohodlo s Nadačním fondem Vincentinum, že opraví usedlost Petynka, což je zchátralý armádní areál nedaleko Břevnovského kláštera v Praze.

Fond areál získal zdarma pod podmínkou, že v něm bude 25 let provozovat charitativní činnost a nepřevede ho dál. Možná byla pouze výměna za dražší nemovitost. Při nesplnění podmínek fondu hrozila pokuta 48 milionů korun.

Ministerstvo začalo pokutu vymáhat o sedm let později, jelikož fond nechal areál chátrat a pokusil se ho převést na firmu Limes Romanus. V té době šéf této firmy dostal nabídku od prostředníků, kterou se zabýval soud. Líčení ovšem brzdily četné omluvenky a průtahy.  

Peníze na úplatek dodala policie

Obžaloba vinila advokátku Ludmilu Hudcovou, Jaroslava Breníka a Viktora Labského z toho, že od představitele společnosti Limes Romanus Víta Krause vylákali úplatek, za který prostředníci slíbili, že na ministerstvu obrany zařídí odpuštění téměř padesátimilionové pokuty a odblokování přestavby bývalého armádního objektu nedaleko Pražského hradu.

Předsedkyně trestního senátu Helena Králová uvedla, že jsou obžalovaní vinni: „Soud se opíral zejména o odposlechy, dále se opíral o výslechy svědků,“ vysvětlila soudkyně při zdůvodnění rozsudku.

Peníze na úplatek Krausovi půjčila policie, která chtěla chytit člověka, k němuž měly peníze směřovat. Peníze šly k Hudcové do advokátní úschovy, odkud putovaly na jiné účty. Policie následně rozjela zatýkání, konečného příjemce úplatku z ministerstva obrany ale neodhalila.

Breník s Hudcovou dostali tříleté podmínky. Advokátka navíc musí zaplatit peněžitý trest 200 tisíc korun a deset let nesmí působit v advokacii. Labský pak dostal osmiměsíční podmínku. Všichni obžalovaní však vinu odmítají. Jejich advokáti poukazovali na to, že nespáchali trestný čin. Kauzu také označovali jako výsledek policejní provokace.