Elkoplast chce dodávat léčebné konopí dvakrát dráž než loni. Rozhodne SÚKL

České léčebné konopí bude zřejmě dražší než při první dodávce v loňském roce, kdy se prodávalo za 100 korun za gram. Zdražení avizovala firma Elkoplast Slušovice, která se jako jediná přihlásila do výběrového řízení na dodavatele. Zda firma zakázku získá, rozhodoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) tento týden. Nyní je na trhu dostupné pouze léčebné konopí z Holandska, které stojí 300 korun za gram.

„Jsou vyšší náklady a o léčebné konopí není takový zájem, jaký byl očekáván. V první fázi jsme uzavřeli zakázku na 40 kilogramů za jeden rok, teď je to stejné množství na čtyři roky,“ zdůvodňuje zdražení konopí jednatel společnosti Elkoplast Tomáš Krajča. Společnost odhaduje, že léčebné konopí by se tak mohlo prodávat za dvojnásobnou cenu oproti loňsku, kdy 1 gram stál 100 korun. 

Možné zdražení potvrdila i mluvčí lékového ústavu Lucie Přinesdomová. „Ceny konopí nejsou státem regulované, lékárny si samy přidávají marži. Podle zkušeností ale nejsou vysoké. Teoreticky pokud se zdvojnásobí cena dodávky, zdvojnásobí se i prodejní cena“ řekla ČT Přinesdomová. 

Kvůli chybějícímu certifikátu byla ze čtyř dodávek jedna

Společnost  Elkoplast Slušovice už loni do lékáren konopí dodávala, místo čtyř dodávek se odkoupila jen jedna. Společnosti totiž chyběl certifikát kvality. Konopí od společnosti Elkoplast bylo v lékárnách k dostání na recept do konce ledna. Do května pak nebylo konopí k dostání vůbec. Poté začal konopí dodávat nizozemský dodavatel – za tři stovky za gram. 

Státní ústav pro kontrolu léčiv požaduje po Elkoplastu doplnit informace k zakázce. Zda společnost tendr získá, by mohl podle Přinesdomové SÚKL oznámit začátkem příštího týdne. Společnost Elkoplast je jediný zájemce na nového českého dodavatele léčebného konopí. Toho Státní ústav pro kontrolu léčiv hledal už potřetí. 

Léčbu konopím povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientům s rakovinou, roztroušenou sklerózou nebo AIDS. Konopí je v Česku v lékárnách dostupné jen na elektronický recept s omezením. Předepsat ho mohou onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny a léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři. Zdravotní pojišťovny léčbu zatím nehradí.