Nižší doplatky na léky: Ministr Ludvík doufá, že je sněmovna stihne tento týden

Události: Limity na léky se mají snížit (zdroj: ČT24)

Důchodci a rodiny s dětmi do 18 let zřejmě budou od příštího roku méně doplácet za léky. Roční limity pro děti do 18 let a seniory od 65 let by se měly snížit ze současných 2500 korun na rovnou tisícovku. U důchodců nad 70 let pak na 500 korun. Po překročení limitu pojišťovny vracejí pacientům peníze, které zaplatili navíc. Poslanci budou o této novele rozhodovat zřejmě ještě tento týden.

Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) by toto opatření mělo finanční dopad zhruba půl miliardy korun. Ministerstvo už ale s těmito náklady počítá při přípravě úhradové vyhlášky na příští rok.

Jenže s blížícím se termínem voleb začíná být projednání zákona ve sněmovně napjaté. Ministr Ludvík proto věří, že poslanci zákon schválí tento pátek. Pozdější termín už by totiž mohl jeho přijetí ohrozit, pokud by měli výhrady senátoři.

Opoziční ODS však paušální snížení limitů u doplatků na léky odmítá: „Jsem přesvědčen o tom, že každá paušalizace je nesprávná. Samozřejmě víme, že jsou lidé vyššího věku, kteří jsou z ekonomického hlediska na tom špatně. Jsou ale lidé, kteří v tomto věku rozhodně doplatek snížený na tisíc nebo pět set korun nepotřebují,“ uvedl místopředseda sněmovního zdravotního výboru Bohuslav Svoboda (ODS).

Podobně argumentoval při projednávání ve zdravotnickém výboru i jeho předseda Rostislav Vyzula (ANO): podle něj novela nezohledňuje konkrétní situaci jednotlivců. Zatímco někteří senioři by limit nepotřebovali vůbec, u jiných by zase měl být nižší.

  • VZP loni vracela svým klientům, kteří překročili limit, 60 milionů korun. Pojišťovna ministerstva vnitra necelých 11 milionů a Česká průmyslová více než 8 milionů korun. 
  • Nejvíc peněz se zpravidla vrací nejstarším pacientům. V roce 2015 překročilo u VZP ochranný limit v kategorii nad 70 let více než 33 tisíc pojištěnců. V kategorii 65–69 let to bylo necelých 11 tisíc a mezi nejmladšími do 18 let překročilo hranici pouze 370 klientů.
  • Limit u každého člověka si musí pojišťovna hlídat sama. V praxi to funguje tak, že v lékárně pacient sice zaplatí, když ale ochrannou hranici překročí, peníze se mu automaticky vrátí buď na účet, nebo složenkou.

Poslankyně Jana Hnyková (Úsvit) zase na jednání výboru žádala, aby ministerstvo informovalo pacienty, které doplatky na léky jsou do ochranného limitu započítávány. Do hranice se totiž nezapočítávají doplatky na všechny léky. S tím souhlasili i zástupci lékárníků a majitelů lékáren.

Podle Ludvíka může výši doplatku sdělit pacientům lékárník, obecně je ale započítáván zpravidla doplatek na lék, který je v konkrétní skupině nejlevnější.

„Je to o domluvě s pacienty nebo v našem případě s rodiči, jestli jsou ochotni doplatit ty částky. Tam, kde samozřejmě taková možnost není, tak musím volit variantu levnější – někdy samozřejmě za cenu vyšších rizik nežádoucích účinků,“ dodává Petr Koťátko z Ambulance pro dětská respirační onemocnění VFN v Praze. 

Vydáno pod