Jako Rangers v zimě a mrazu. Tak cvičí nové speciální síly české armády

Události ČT: Nové armádní centrum speciálních sil cvičí na Olomoucku (zdroj: ČT24)

Na šest desítek nových vojáků v řadách české armády působí v nové jednotce - takzvaném Centru podpory speciálních sil v Olomouci. V současnosti procházejí výcvikem speciálních sil a v průběhu roku by tito elitní vojáci mohli být nasazeni do operací. Centrum má za cíl stav 250 vojáků, každý rok chce nabrat v průměru 50 nových lidí.

Oblast vojenských informačních operací je poměrně široká. Není to jen boj proti propagandě. Obecně dnes ve válce dochází k řadě změn. Liší se schopnosti společnosti, takže i nástroje, které se používají. Válka je hlavně o lidech, ti jsou více informačně propojeni a vy na ně potřebujete nějak působit. Liší se ale také doba, kdy válka probíhá. Většinou už nejde o přesně vymezené časové období, ale řada věcí probíhá v období, které jsme dříve vnímali jako mír.
Karel Řehka
ředitel Ředitelství speciálních sil AČR

„Jsme jednotka typu Rangers. Co se týče naší práce, je to podpora skupiny speciálních sil na jejích úkolech,“ shrnuje jeden z velitelů družstev olomoucké jednotky. Do výcviku se zapojila zatím dvacítka vojáků. Podle jejich velitele by měl být každý člen hrdý na to, že může sloužit právě u těchto jednotek.

Významnou část představuje středisko psychologického a informačního boje, které vzniká jako reakce české armády na hrozby takzvané hybridní války. Jde o typ války, která není na první pohled patrná, protože je vedena civilními prostředky. „Můžeme říct, že je to propaganda nebo narušování klíčové infrastruktury,“ shrnuje jeden z velitelů střediska.

Šéf speciálních sil: Dnes už probíhá válka i v době, kterou jsme dřív označovali za mír (zdroj: ČT24)

Speciální síly české armády se v současnosti skládají ze tří hlavních částí. Spolu s olomouckým centrem podpory je tvoří elitní jednotka v Prostějově a 7 vrtulníků z Náměšti nad Oslavou. „Jejich příprava, pochopitelně i jejich výstroj a výzbroj vyžaduje určitý čas,“ dodává náčelník Generálního štábu Josef Bečvář.