Pro předpis jen k praktikovi: Ministerstvo připravuje rozšíření kompetencí

Praktičtí lékaři a ministerstvo zdravotnictví začali jednat o rozšíření pravomocí doktorů například v předepisování medikamentů. „Musí se říci, jaké fáze onemocnění může zvládat praktický lékař a v kterých okamžicích je důvod pacienta předat někam na vyšší pracoviště,“ řekl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Dosavadní omezení preskripce přitom neznamená, že by praktický lékař nemohl lék napsat vůbec - jen ho v takovém případě nehradí pojišťovna, ale sám pacient.

Podle praktických lékařů péči o pacienty v některých případech brzdí to, že jim praktik sám některé léky nemůže předepsat. „Například dnes, když jsem ošetřovala pacientku, ráda bych jí předepsala lék na ředění krve, ale může ho předepsat hematolog anebo jiný specialista,“ popsala krnovská praktická lékařka Kamila Michalcová. Podle ní může být hlavně pro starší pacienty problém za specialistou dojet.

Praktici o rozšíření pravomocí diskutují už několik let a po minulém týdnu věří v pokrok. „Rozšíření kompetencí praktických lékařů je jednou z priorit ministerstva zdravotnictví a zřídíme speciální pracovní skupinu, která se tomuto tématu bude intenzivně věnovat,“ potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Události: Praktici budou předepisovat více medikamentů (zdroj: ČT24)

O tom, u kterých konkrétních léčiv by se praktikům mohly rozvázat ruce, bude rozhodovat lékový ústav: ten se musí kromě pojišťoven ptát i na názor odborných společností. Praktici by chtěli jednat třeba o preskripci léků s kortikoidy nebo těch moderních pro diabetiky. „Měli bychom začít perorálními antidiabetiky a pak pokračovat po jednotlivých skupinách a odstraňovat omezení tam, kde si myslíme, že nejsou potřeba nebo kde jsou na škodu,“ uvedl místopředseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Omezeními v předpisování léků už se několikrát zabývaly i soudy. Ten nejvyšší správní v srpnu například rozhodl, že úředníci lékového ústavu nedostatečně odůvodnili, proč praktik nemůže pacientovi předepsat lék na zvětšenou prostatu.