Dejme šanci na dítě také ženám bez muže, žádá ministryně Marksová. Lidovci jsou proti

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD hodlá prosadit, aby zákonné právo na umělé oplodnění měly také ženy bez partnera. Hnutí ANO je o případné změně ochotné debatovat, proti jsou lidovci. Stejně tak by se podle ministryně měla zvednout věková hranice, do které pojišťovny zákrok proplácejí. S tím ale nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví.

Pokud by se ministerstvu práce a sociálních věcí podařilo záměr prosadit, znamenalo by to, že by ženy nepotřebovaly k umělému oplodnění souhlas partnera. Současná praxe je totiž taková, že žadatelky, které partnera nemají, tuto povinnost obcházejí.

To je případ Petry Hanzelínové, která se svou partnerkou vychovává dvě dcery. Dívkám je čtyři a šest let, starší půjde po prázdninách do školy. „Vždy jsme po společných dětech toužily a hledaly jsme způsob, jak je získat,“ sdělila Petra Hanzelínová.

Partnerky využily anonymního dárce spermatu a dokumenty potřebné k umělému oplodnění pak podepsal jejich kamarád. A právě zrušit souhlas partnera chce ministerstvo práce a sociálních věcí. Kromě lesbických párů tak chce úřad pomoci i ženám, které jsou nezadané, děti ale chtějí.

Více matek, více pokusů, vyšší věk

„Měli bychom podpořit všechny ženy, které chtějí děti. Dnes se to mnohdy řeší úplně načerno,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Místopředseda Poslanecké sněmovny lidovec Jan Bartošek s tím však nesouhlasí. „Máme-li na zřeteli prospěch dítěte, je důležité, aby mělo otce a matku, aby mělo vzory, podle kterých se může identifikovat,“ argumentuje poslanec Bartošek.

Michaela Marksová: Umělé oplodnění bez souhlasu partnera (zdroj: ČT24)

Podle ministryně Marksové by se navíc měly změnit podmínky, za kterých pojišťovny na umělé oplodnění přispívají. Místo tří až čtyř pokusů pro jednu ženu by měly hradit čtyři pokusy na početí každého dítěte. A zvednout by se mohl i věk, do kterého pojišťovny na zákrok přispívají z devětatřiceti na čtyřicet tři let.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD ovšem namítá, že zvýšení věku by mohlo být rizikové. „Já bych se dalšího zvyšování věku trochu obával, protože tady už narážíme na medicínské hranice a zvýšení rizika nějakých komplikací,“ sdělil Svatopluk Němeček.

Podle části opozice jde plán Michaely Marksové na ruku ministrovi financí Andreji Babišovi, který několik klinik pro umělé oplodnění ovládá. S tím ministryně nesouhlasí a pro návrh chce dál hledat podporu. Její úřad totiž novely příslušných zákonů navrhnout nemůže a resort zdravotnictví teď žádné nechystá.