O odchod z čela BIS požádal její dlouholetý ředitel Jiří Lang

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang požádal o odchod ze služby, jeho konec v čele civilní kontrarozvědky avizoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Kdy přesně má současná hlava tajné služby odejít, ale neupřesnil. Chovanec zároveň odmítl informace o tom, že by měl být v blízké době odvolán ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil.

Navrátila by podle Mladé fronty DNES mohl nahradit právě Lang, o jehož konci v čele BIS se mluví už několik měsíců. „V každém případě tady existuje dopis pana ředitele Langa o tom, že chce opustit službu, to je oficiální informace. Ale o NBÚ nevím nic,“ řekl ministr.

Bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Karel Randák naznačil v Událostech, komentářích, že Jiří Lang by byl odešel i dříve, kdyby pro něj bylo ve státní správě jiné vhodné místo. „Nicméně bylo by krásné slyšet, že Jiřího Langa natolik znechutila současná situace v bezpečnostní komunitě, že se rozhodl rezignovat. Ale spíše myslím, že je varianta, že se pro něj podařilo najít post, se kterým by byl spokojen i v budoucím civilním životě,“ uvedl.

Pozastavil se přitom nad tím, že informaci o Langově chystaném odchodu zveřejnil ministr vnitra a ne premiér. „Nenapadá mě, co by měli mít ředitel BIS a ministr vnitra společného. Nemělo by to být koordinované s ministrem vnitra,“ poznamenal.

Je to asi dva roky, co přišla první zpráva, že by Jiří Lang rád skončil. On není úplně v dobré zdravotní kondici. A být nejdéle sloužícím šéfem tajné služby v Evropě je sice zajímavá vizitka, ale přináší to samozřejmě únavu a tak dále.
Jaroslav Spurný
redaktor Respektu

Do čela Bezpečnostní informační služby Langa před 13 lety jmenovala vláda. Už na podzim minulého roku se mluvilo o jeho odchodu. V říjnu pak byl povýšen z brigádního generála do hodnosti generálmajora.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nebude jeho konec v BIS okamžitý. „Ředitel Lang bude svoji funkci vykonávat do doby, než vláda rozhodne v souladu se zákonem o jmenování jeho nástupce v čele BIS,“ uvedl předseda vlády. Konkrétní termín výběru nového ředitele kontrarozvědky přitom ještě není stanoven.

Poslanecký výbor rezignaci nečekal

Poslanec ze stálé komise pro kontrolu činnosti BIS Zdeněk Ondráček (KSČM) uvedl, že poslanci neměli žádné náznaky, že se Jiří Lang chystá odejít. „Poslanecká komise zasedá jednou za dva měsíce. Pan ředitel Lang se jí pravidelně účastní a nikdy nenaznačoval, že by chtěl ve své pozici končit,“ uvedl.

Dodal, že považuje práci Jiřího Langa a jím vedené BIS za standardní. „To, že se u nás nehemží teroristé nebo jiné osoby, které by ohrožovaly bezpečnost země, svědčí o tom, že práce je na standardní nebo vyšší úrovni,“ upozornil poslanec z výboru pro kontrolu BIS. O samotném Langovi však Ondráček nedokáže říct, „že by markantně vybočoval, ať v pozitivním nebo negativním“.

Karel Randák je ale přesvědčen, že nyní nastal vhodný čas, „aby se služba rozhýbala.“ „Představoval bych si, že po 13 letech by služba měla změnit vnitřní atmosféru, postupy práce a tak dále,“ uvedl.

Ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny příslušném ve věcech bezpečnosti. Z výkonu své funkce je ředitel tajné služby odpovědný vládě, která ho též odvolává.

  • Bezpečnostní informační služba (BIS) je zpravodajská instituce, která působí uvnitř českého státu. Její službu řídí a kontroluje vláda. BIS shromažďuje a vyhodnocuje informace důležité pro bezpečnost, ochranu ústavního zřízení, demokratických principů a významných ekonomických zájmů České republiky. Má získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v Česku.

Langova BIS čelila skandálům s úniky

Jiří Lang se narodil 19. července 1957, vystudoval geodézii na Střední průmyslové škole zeměměřické. V roce 1996 pak absolvoval práva na Masarykově univerzitě v Brně. Do kontrarozvědky vstoupil na začátku 90. let; působil v Úřadu na ochranu ústavy a demokracie federálního ministerstva vnitra (předchůdce BIS), postupně prošel nástupnickými organizacemi, až ho v roce 2003 jmenovala vláda šéfem BIS. Je ženatý a má dvě děti.

Za jeho vedení se v BIS vyklubalo několik skandálů. Média dříve třeba poukazovala na to, že úřad stále zaměstnává bývalé pracovníky Státní bezpečnosti, kteří měli za sebou školení KGB. Pozornost také vzbudila tajná služba při podezření, že z ní unikly odposlechy hovorů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) se ale za Langa postavil s tím, že je kvalitním ředitelem, který je „apolitický, slouží této zemi, je vůči ní oddaný a loajální celou svou službou“.

Odposlechy podle Mladé fronty Dnes (MfD) pořídila v roce 2007 BIS, o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil bývalý šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. Lang z úniku obvinil bývalého důstojníka BIS Jana Petržílka, jeho vina se ale dosud neprokázala. Petržílek si stěžoval sněmovní komisi pro kontrolu BIS, že služba do kauzy nepřiměřeně zasahuje. BIS to odmítla.