Více pušek i zařízení proti dronům: Policie kvůli terorismu dozbrojuje

Policie plánuje kvůli nebezpečí terorismu doplnit a vylepšit výzbroj u speciálních jednotek a také u takzvaných prvosledových hlídek, které jsou vybaveny pro výjimečné situace. Do konce letošního roku plánuje policie nakoupit víc než tisícovku krátkých i dlouhých střelných zbraní za skoro 46 milionů korun. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Nedávno také ministerstvo vnitra vypsalo zakázku na vývoj a testování mobilního zařízení, které by si poradilo s drony.

„Jedná se o druhou etapu přezbrojení a doplnění výzbroje speciálních jednotek a exponovaných složek Policie ČR v návaznosti na navýšení systemizovaných pracovních míst,“ uvedlo policejní prezidium v zadání zakázky k nákupu zbraní. Mluvčí prezídia Ivana Nguyenová pak dodala, že během první etapy policie pořídila asi 1100 samopalů, stejný počet pistolí a zhruba 140 odstřelovačských pušek – dohromady asi za 150 milionů.

Nové zbraně dostanou spolu se speciálními jednotkami také prvosledové hlídky, které postupně vznikají v reakci na střelbu v Uherském Brodě. Tyto hlídky mají jako první zasahovat proti pachatelům, již by střelnou zbraní ohrožovali další lidi – proto mají jejich členové zvláštní výcvik a také neprůstřelné vesty, samopaly a útočné pušky.

Se současnou bezpečnostní situací souvisí také nedávná zakázka ministerstva vnitra na vývoj a testování mobilního zařízení, jež by dokázalo odhalit drony, převzít nad nimi kontrolu nebo je zničit. Na nebezpečí dronů upozorňuje Útvar pro ochranu ústavních činitelů, který zajišťuje také bezpečnost důležitých mezistátních návštěv.