Pacienti s kochleárním implantátem by rádi měli jeho výměnu zdarma

Kochleární implantát pomáhá pacientům s vadou sluchu (zdroj: ČT24)

Pacienti s vadou sluchu usilují o to, aby byla výměna strojku pro kochleární implantát zdarma. Takzvaný řečový procesor, který je napoprvé hrazený, se totiž po letech často poškodí a je potřeba nový. Jenže zdravotní pojišťovny na něj přispívají jen jednou za deset let. A hradí pouze tři čtvrtiny strojku - neslyšící tak přispívají desítkami tisíc korun.

Kochleární implantát má v Česku 900 dětí a dospělých. Jednou z jeho uživatelek je Jana Speváková. Celý život trpěla častými záněty a kvůli tomu vadou sluchu. Den před porodem své dcery úplně ohluchla. Šest let pak svou holčičku neslyšela.

Nakonec Janě Spevákové lékaři voperovali kochleární implantát. Teď po patnácti letech se jí rozbila jeho vnější část - takzvaný řečový procesor. Nadace Dar sluchu jí půjčila jiný. Potřebovala by ale nový - vlastní. „Ta část, kterou hradí pacient, je 58 tisíc,“ potvrzuje Speváková.

  • Systém kochleárního implantátu je zařízení, které obchází tu část ucha, která nefunguje správně, a vysílá signály přímo na sluchový nerv. Skládá se z implantátu a zvukového procesoru. 
  • Elektroda implantátu se neslyšícímu zavede do kochley (hlemýždě), kde stimuluje nervy vnitřního ucha a nahrazuje tak jeho funkci. Zvukový procesor je pak umístěn zvenku za uchem.

Právě nadace, která jí půjčila procesor, proto už vyhlásila sbírku. Řešení by ale podle jejích zástupců mělo přijít od státu. To znamená, že podobně jako v některých sousedních zemích by výměnu pomůcky měly plně hradit zdravotní pojišťovny. Nadace kritizuje i desetiletou lhůtu, po kterou má implantát neslyšícím vydržet. Podle ní by měla být kratší.

„Jednání s pojišťovnami sice probíhají, ale zatím se nic v této věci nezměnilo,“ podotýká Gabriela Dänemarková, ředitelka nadačního fondu Dar sluchu.

Vydáno pod