Podnikatel měl usvědčit Tykače, teď je podezřelý z křivé výpovědi

Trestní stíhání hrozí klíčovému svědkovi v kauze údajného tunelování CS Fondů podnikateli Františku Buškovi pro podezření z křivého svědectví. Bušek před soudem označil nejprve Pavla Tykače za hlavního organizátora tunelu, vrchní státní zastupitelství mu ale vytýká, že poté svou výpověď změnil. Stíhání Tykače bylo pro nedostatek důkazů zastaveno.

Řízení s Tykačem bylo obnoveno kvůli Buškovu svědectví před pražským městským soudem. V srpnu 2012 s určitostí hovořil o Tykačovi jako o jednom z hlavních organizátorů tunelu více než miliardy korun z CS Fondů. Tehdy tvrdil, že se rozhodl vypovídat z občanské povinnosti. Po obnovení Tykačova stíhání už ale svá slova nezopakoval.

„Bude podáno oznámení příslušnému státnímu zastupitelství pro podezření na přečin křivé výpovědi,“ avizuje státní zástupce Zdeněk Matula, jak s Buškovou změněnou výpovědí žalobci naloží.

„Určitě se vám k tomu vyjadřovat nebudu, ať si kdo povídá, co chce,“ řekl České televizi Bušek.

František Bušek se dříve jmenoval František Chobot, jeho firma Iceberg byla v roce 1996 největším sponzorem ODS. V současnosti není jasné, proč svou výpověď ze soudní síně následně před policií nezopakoval. Detektivové mají několik dní na to, aby mu sdělili obvinění.

Téma Událostí ČT: Křivé svědectví (zdroj: ČT24)

Podle trestního zákoníku hrozí za křivou výpověď trest od šesti měsíců do tří let vězení. Soud ale může uložit i alternativní trest, jako třeba podmínku, obecně prospěšné práce nebo finanční postih. Statisticky k nim soud v případech křivého svědectví přistupuje nejčastěji. Pokud by ale obžalovaný svým jednáním způsobil škodu nad půl milionu korun nebo závažný rozpor v rodině, hrozilo by mu i 10 let.

V roce 2015 dostalo trest za křivou výpověď 171 lidí. V posledních letech počet odsouzených roste; může za tím být buď větší zaměření soudců a státních zástupců, nebo si lidé před soudem vymýšlejí stále častěji, ale věří, že se jim trest vyhne.