Kdo třídí, mohl by ušetřit na poplatku za svoz odpadu

Místo současného ročního poplatku za osobu by v budoucnu mohly obce vybírat peníze za to, kolik člověk skutečně vyhodí do černé popelnice. Pro ministerstvo životního prostředí je to jeden z možných scénářů, jak podpořit třídění. V novém zákonu o odpadech ale navrhuje i současný způsob platby, avšak výše maximálního poplatku by se zvedla o sto korun.

Nový zákon o odpadech pracuje s dvojím způsobem platby. Záležet bude na obci, jaký způsob zvolí. Zákon připouští dosavadní roční poplatek člověka za černou popelnici. Obec by však mohla občanovi účtovat až 1100 korun. Doposud byl limit stanoven na tisícovce. Novinkou je, že by mohl být účtován i měsíčně.

Druhý systém zvaný PAYT, tedy „platíš tolik, kolik vyhodíš“, by svoz směsného komunálního odpadu účtoval podle jeho množství, a to podle hmotnosti nebo objemu nebo jejich kombinace.

Obec by zavedla poplatek podle minimálního základu, povinností by bylo zaplatit 10 kilogramů v případě hmotnosti nebo 60 litrů v případě objemu nebo kapacity. Sazba by činila nejvýše šest korun za jeden kilogram, po jedné koruně za objem a kapacitní základ. V součtu by pak horní hranice celkového poplatku činila za občana ročně 720 Kč za svoz černé popelnice.

Resort předpokládá, že čím menší obec bude, tím snáze umožní občanům platit podle množství vyprodukovaného odpadu. Obce nicméně tvrdí, že to nebude fungovat. Místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal míní, že má návrh slabiny.

„Spíš to bude inklinovat k tomu, že budou masově vznikat černé skládky,“ upozornil. Problém podle něj také může být s kontrolou množství komunálního odpadu. Ministerstvo ale argumentuje tím, že existují už v současnosti dostupné technologie, které odpad při svozu zváží. Firmy mají vážicí zařízení namontované na vozech, používají čárové kódy nebo čipy a přesně vědí, jaké je množství odpadu.

Spalovna odpadků v Brně
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Cesta k roztříděnému smetí

Ministerstvo životního prostředí ale chce obce přimět, aby co nejvíce umožnily třídění odpadu a rozestavěly více barevných kontejnerů nejen na papír, plasty a sklo, ale i na kovy, kartony, bioodpad a další složky, které zatím končí v černé popelnici a následně na skládce.

Pokud obec možnost třídit odpad nezajistí, může podle nového zákona dostat pokutu až 10 milionů korun. Ministerstvo naopak slibuje obcím velké dotace ve výši 13 miliard, pokud se budou chtít do nového systému zapojit.

„Budeme po obcích požadovat, aby dodržovaly povinné třídění papíru, plastů, skla, kovů a bioodpadu. Pokud to obec nebude dodržovat, bude se významně vystavovat pokutám od České inspekce životního prostředí,“ upozornil ředitel odboru odpadů na ministerstvu Jaromír Manhart.

Ministr Richard Brabec (ANO) připustil, že stěžejní diskuze se v zákonu odehraje právě o poplatcích. „I podnikatelům a investorům, ale především obcím dáme jasný dlouhodobý plán, jakou má stát strategii,“ řekl. Cílem nového zákona je do roku 2024 významně snížit skládkování.

Vydáno pod