Rakovinu slinivky přežije jen pět procent pacientů, důležitá je včasná léčba

Rakovina slinivky je v Česku ročně zjištěna u tisícovky mužů a stejného počtu žen, 95 procent z nich na ni zemře. Onkologové varují, že agresivita nemoci se podceňuje. Neexistují přitom metody pro její včasné odhalení a rozvoj účinných léčebných metod zaostává za léčbou ostatních nádorů.

  • Nepárový orgán velikosti lidské dlaně. Váží asi 75 gramů a skládá se z hlavy, těla a ocasu. Je uložena pod brániční klenbou mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Vytváří inzulín a další hormony, které pomáhají tělu využít nebo uchovat energii přicházející z potravy: například inzulín pomáhá regulovat množství cukru v krvi. Slinivka vytváří také pankreatické šťávy. Ty obsahují enzymy, které pomáhají trávit potravu.

Podle chirurgů však nemusí být situace tak beznadějná, pokud pacient přijde včas, až čtvrtinu jich totiž zachrání operace. Včas ale přijde jen osm až deset procent nemocných. Příznaky, jako třeba hubnutí či nevysvětlitelné bolesti zad, totiž připomínají řadu běžných nemocnění.

Mezi zhoubnými nádory se tato rakovina řadí na druhé až čtvrté místo a po roce 2020 by se mohla stát druhou nejčastější příčinou úmrtí mezi zhoubnými nádory. „Rakovina slinivky břišní je velkým zabijákem, neznamená to ale, že svěsíme hlavu a skloníme zbraně. Šance přežít tento nádor je ve včasné diagnóze a včasné operaci,“ řekl přednosta první chirurgické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a první lékařské fakulty UK profesor Zdeněk Krška.

Pacienti s pozdě odhaleným nádorem žijí v průměru jen 4,6 měsíce. Naopak včasná operace může přinést až stoprocentní vyléčení, čtvrtina operovaných pacientů přežívá deset let.

Události ČT: Rakovinu slinivky se nedaří úspěšně léčit (zdroj: ČT24)

K hrozivosti této rakoviny přispívá i to, že nádor velmi rychle roste. Zatímco dřív přicházeli k léčbě pacienti vyhublí, v celkově špatném stavu, v současnosti se objevují i pacienti na hranici nadváhy. „Znamená to, že nádor jednak rychle roste, a jednak se vyskytuje i tam, kde bychom to nečekali,“ vysvětlil. Podle Kršky by tedy i lékaři měli myslet na to, zda relativně banální obtíže nejsou prvními obtížemi velkého nádorového onemocnění, a provést okamžitě všechna potřebná vyšetření.

Co nejdřívější návštěvu praktického lékaře doporučil Krška lidem, kteří kromě už uvedeného hubnutí, jež se nemusí ale vždy vyskytovat, pociťují jakýkoli dyskomfort - cítí se zle, špatně se jim jí, nemají chuť na jídlo, celkově jsou unaveni, a to víc, než je u nich obvyklé. Příčinou nemusí být jen rakovina slinivky, ale včasné vyšetření ji může zjistit ve stadiu léčitelnosti. V pozdějších stadiích, kdy operace už nepomůže, se nasazuje intenzivní onkologická léčba, včetně ozařování, úspěšnost je ale malá.