Místo srdce stroj. HeartMate III pumpuje krev už 10 pacientům

Praha - Už deseti pacientům v Česku pomáhá přístroj HeartMate III pro dlouhodobou srdeční podporu. Díky němu mají větší šanci na přežití a zlepšila se jim kvalita života. První pacient dostal srdeční pumpu loni v červenci v pražském IKEMu. Česká republika je jednou z prvních zemí na světě, kde se moderní přístroj používá.

„Je to turbína s vtokovou a výtokovou částí. Z levé srdeční komory nasává krev, která je hnána turbínou do hlavní tepny výtokového traktu ze srdce, tedy do srdečnice neboli aorty,“ popisuje srdeční pumpu ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Aleš Herman. Turbína je poháněna bateriemi. „Naši chirurgové poprvé na světě provedli miniinvazivní přístup z malého řezu pod levým mezižebřím, což se zatím nikomu dalšímu nepovedlo,“ hovoří o úspěších pracoviště jeho ředitel.

Použití moderní pumpy třetí generace v běžném provozu zatím není schváleno, jedná se pouze o studii. Obvyklá je proto zatím pumpa druhé generace – HeartMate II. „Je určena lidem s těžkým srdečním selháním, u kterých byla konvenční léčba neúspěšná, a přitom stále mají syndrom nízkého minutového výdaje, neboli selhávají, a nakonec by pravděpodobně zemřeli,“ říká Herman. „Třetí generace je pro tytéž lidi, pouze nesmí být zahrnuti pacienti po infarktu myokardu.“

Herman: HeartMate III dokáže částečně vyrobit puls (zdroj: ČT24)

Rozdíl mezi druhou a třetí generací je výrazný, došlo k významnému technologickému pokroku. „Třetí generace již není na ložiscích, ale na magnetickém poli, takže tam není žádné tření a pumpa má dokonce schopnost částečně vyrábět puls,“ popisuje přístroj Herman. Po instalování pumpy a doléčení jsou pacienti schopni běžného života, zákrok podle Hermana popisují jako velmi výrazné zlepšení zdravotního stavu. „Musí u sebe pouze nosit tašku s baterií a kontrolní jednotkou.“ 

„Původně byla pumpa vymyšlena jako most k transplantaci srdce, aby se jí pacienti dožili. Třetí generace se ale nabízí jako možnost trvalé terapie u lidí starších nebo již neschopných projít k transplantaci,“ říká Herman. Taková varianta je však myslitelná jen v případě, že doporučení evropských společností budou validní. Vstřícnost plátců, tedy pojišťoven, je prý vynikající. „Myslíme si, že pro příští rok dojdeme k dohodě i pro tento stupeň terapie,“ domnívá se Herman.

Dosud v IKEMu dostalo přístroj 250 pacientů, z nich má nejnovější typ pro dlouhodobou podporu 10 nemocných. Pumpa stojí přes dva miliony korun, s řídící jednotkou je to 2,5 milionu. Úhrada operace a dlouhodobého pobytu na lůžku vyjde na dalších 500 tisíc korun. Dárců orgánů v Česku nepřibývá a pacientů se srdečním selháním je stále více. Dárci jsou čím dál starší a jejich srdce nelze pro transplantaci využít. Řešit tento propad může podle lékařů právě přístroj pro dlouhodobou srdeční podporu. Na celém světě ho má 7000 pacientů, někteří už sedm let.