Prezident nevybírá podnikatele do delegací, za účast Imexu prý nemůže

Praha - Prezident Miloš Zeman nevybírá členy podnikatelských delegací, kteří s ním cestují. Vybírá je Svaz průmyslu a dopravy, zmocněncem za Hrad je pak Vratislav Mynář. Hrad se tak brání zjištění Lidových novin, že Petr Bernatík, výkonný ředitel firmy Imex Group, která měla munici ve vybuchlém skladu ve Vrběticích, byl členem podnikatelské mise při návštěvě prezidenta ve středoasijských zemích. Zeman přitom v souvislosti s výbuchem ve Vrběticích vystoupil proti zbrojařům a mírnému dohledu nad nimi.

Hrad se proti spojení prezidenta Zemana s výběrem členů delegace ohradil. „Tato záležitost se v žádném případě netýká prezidenta republiky, protože prezident nikdy nerozhoduje o složení podnikatelské delegace. Hlavním gestorem podnikatelské mise je především Svaz průmyslu a dopravy ČR,“ řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, prezident si podle něj žádnou evidenci nevede. „Prezident byl sám překvapen a bude se zajímat, jak celá věc vznikla,“ dodal. Svaz potom odmítá pochybení při výběru osob, které s prezidentem odcestovaly. „Neexistoval žádný důvod, aby se tato firma cesty neúčastnila,“ prohlásila manažerka Svazu průmyslu a dopravy Olga Zuláková. Mluvčí svazu Milan Mostýn pak doplnil, že ačkoliv firma není jejich členem, zjišťovali si po jejím přihlášení do delegace informace z veřejně dostupných zdrojů a na nic, co bránilo její účasti, nenarazili.

Účast Petra Bernatíka při Zemanových cestách ve středoasijských zemích na konci listopadu nicméně v konečném důsledku schválila Kancelář prezidenta republiky, která potvrzuje seznam přihlášených účastníků. Zmocněncem je podle Ovčáčka vedoucí Kanceláře, tedy Vratislav Mynář. Bernatík v současné době s novináři nekomunikuje, není tedy jasné, jaké obchody v postsovětských zemích domlouval. Petr Bernatík prezidenta doprovázel už dřív při předloňské návštěvě Izraele. Ovčáček upozornil, že jediným středobodem prezidentovy cesty s podnikateli je podnikatelský seminář a že si podnikatelé hradí náklady cesty sami. Pro příště má ale Hrad věnovat zvýšenou pečlivost této věci.

„Mně přijde velmi pikantní to, že pan prezident po návratu z téhle cesty kázal o tom, že je nutné zpřísnit dohled nad zbrojaři, že jich je v Česku příliš mnoho, že je nutné zpřísnit kontroly. Přitom ústřední postava vrbětické kauzy, toho největšího zbrojařského průšvihu loňského roku, Petr Bernatík s ním cestoval na zahraniční cestu,“ uvedl vedoucí serveru Lidovky.cz Radek Kedroň.

Lidové noviny navíc připomněly, že v roce 2000 přikryli představitelé někdejší vlády Miloše Zemana vývoz pěchotních zbraní do válčící Afriky, který organizoval Bernatíkův otec. „To vůbec nechci hodnotit a především tato záležitost, kterou publikovaly LN, tak ta otázka by měla směřovat na její aktéry, nikoli na prezidenta,“ reagoval hradní mluvčí.

Mapa Vrbětických skladů
Zdroj: ČT24

Ve Vrběticích, místní části Vlachovic na Zlínsku, vybuchl 16. října loňského roku muniční sklad v nájmu firmy Imex Group. Do vzduchu vyletělo přes 50 tun munice. Dva zaměstnanci při výbuchu zahynuli. Sedm týdnů poté vybuchl další sklad. Policie to vyšetřuje jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení.