Archeologové našli u Mašovic další vzácnou sošku

Mašovice (Znojemsko) - V archeologické lokalitě Mašovice u Znojma objevili archeologové další torzo plastiky ženy vytvořené před asi 7000 lety. V loňském roce už zde našli torzo, kterému dali jméno Mašovická Hedvika. Historicky velmi cenná skulptura tak má nyní menší sestru - Mašovickou Johanku.

„Jména jsme jim vybrali podle toho, co bylo v den nálezu uvedeno v kalendáři. Přestože sošky spadají do stejného období, každá je jiná a každá je výjimečná,“ uvedl archeolog Zdeněk Čižmář, který vede mašovický výzkum. Sošky vytvořili lidé kultury s moravskou malovanou keramikou.

Archeologové slepili tělo, nohy zatím nenašli

Obě skulptury byly patrně modlami symbolizujícími život a plodnost. Hedvika je mimořádná svojí velikostí. Původně měřila půl metru a je nejstarší a největší plastikou nalezenou ve střední Evropě. Johanka dříve měřila sice jen 35 centimetrů, ale z vědeckého hlediska není rozhodně méně zajímavá.

Soška byla rozlomená na čtyři kusy asi 200 metrů od místa nálezu Hedviky. Ze střepů archeologové slepili tělo, nohy zatím nenašli. „Má realisticky ztvárněný obličej. Zajímavostí jsou výrazné uši s otvory, dobře patrné jsou ruce, hrudník i klín,“ uvedl Čižmář. Soška byla potřena smolným nátěrem, na který její tvůrce nanesl bílou barvu.

Archeologická lokalita v Mašovicích nabírá na významu

Nález sošek podtrhuje význam archeologické lokality v Mašovicích. K zajímavostem patří takzvaný mašovický rondel, ze kterého zbyl dvojitý kruhový příkop s vnitřním průměrem 80 a z venkovní strany 110 metrů. Předchůdcům dnešního člověka sloužil jako rituální místo a patrně také jako kalendář. Archeologové jej s nadsázkou označují za moravského předchůdce megalitické stavby Stonehenge v Anglii.

Pohřebiště z raného středověku v Netolicích
Zdroj: ČT24