Policie prošetřuje podezřelou zakázku ministerstva obrany

Praha - Detektivové z protikorupční služby vyšetřují podivné praktiky na ministerstvu obrany. V roce 2004 uzavřela armáda téměř čtyřmiliardovou smlouvu na likvidaci munice s firmou Poličské strojírny, jejímž majitelem je zbrojař Richard Háva, osobní přítel tehdejšího náměstka ministra obrany a současného ministra financí Miroslava Kalouska. Policie se kontraktem zabývala již v minulosti, nyní však má údajně nové důkazy. Informovaly o tom Lidové noviny. Policie i ministerstvo k celé kauze zatím mlčí.

Nové v celém případu je zjištění, že v době podpisu smlouvy zřejmě Poličské strojírny nedisponovaly úředně schválenou technologií na likvidaci munice. Zákon však tuto podmínku ukládá. Navíc byla smlouva uzavřena v rozporu s vládním usnesením z roku 2003 ohledně množství munice i konečné ceny.

Dále smlouva nijak neřešila kontrolu nad dalším pohybem munice. Podle Lidových novin toho Poličské strojírny využily a skoro čtyři tisíce nábojnic ráže 100 milimetrů namísto likvidace prodaly firmě Excalibur Army. Ovšem ta tehdy neměla patřičnou zbrojní licenci k nákupu vojenského materiálu tohoto typu.

Deník uvádí, že o pozadí vyjednávání se ještě před podpisem smlouvy zajímala vojenská kontrarozvědka. Ta například zjistila, že na vítězství Poličských strojíren měl zájem současný náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Radek Šmerda.