Publicista Urban: Sponzor Libertas.cz Ganley je ruský trojský kůň pro EU

Praha - V Česku vzniká nové politické seskupení Libertas.cz, které se má opírat o přeběhlíky z ODS a podporu Václava Klause. Jediným zatím známým programovým hitem je totální odmítnutí Lisabonské smlouvy. Patronem a sponzorem nové strany má být kontroverzní irský euroskeptik Declan Ganley. Ten může být podle publicisty Jana Urbana Putinův trojský kůň v Evropské unii. Druhá politická strana vzniká kolem zakladatele ODS Petra Havlíka. Jeho strana by chtěla oslovit voliče od středu doprava politického spektra a nehodlá stavět na lidech, kteří se neosvědčili a chtějí to tudíž zkusit někde jinde.

Iniciátor vzniku nové strany Petr Havlík zatím nechce jméno nové partaje prozradit s tím, že je to nyní předčasné. „O vzniku strany přemýšlíme bez ohledu na to, co se dnes děje v ODS. To, co se teď vyrojilo, nebyla skutečně moje zásluha,“ řekl Havlík. Pravděpodobnost vzniku strany je podle Havlíka velmi velká. Existuje podle něj velmi vysoká poptávka voličů, kteří nejsou spokojeni s politikou, kterou prezentují strany, které se samy deklarují jako pravicové.

Strana kromě programu nyní pracuje na svém financovaní. „Rozhodně nepočítáme se spoluprací s nějakým tajemným mecenášem. Základním vstupem budou příspěvky zakládajících členů,“ tvrdí Havlík. „Nehodlám stavět na lidech, kteří se někde neosvědčili a chtějí to zkusit někde jinde,“ dodal Havlík.

Sponzorem Libertas.cz je kontroverzní podnikatel

Publicista a historik Jan Urban před časem publikoval článek o sponzoru strany Libertas.cz Declenovi Ganleym, ve kterém poukazuje na jeho spolupráci s KGB. „Já kladu otázky, zdroje jsou z New York Times, přes novozélandské noviny, irské televizní noviny, také jsem si k tomu sehnal několik set stran dokumentů,“ prohlásil Urban.

Podle Urbana může Ganley být Putinův trojský kůň v Evropské unii, který má za úkol rozklad EU zevnitř. „Jeho útok na Evropskou unii je v souladu s nejvlastnějším zájmem tradiční ruské diplomacie a toho, co teď Rusko vůči EU předvádí. V jeho životopise je příliš mnoho děr, a shodou okolností všechny tyto okolnosti jsou ve vztahu k jeho podnikání v Sovětském svazu a Rusku,“ připomněl Urban.

Zakladatel nové pravicové strany
Zdroj: ČT24
Vydáno pod