Stehlíková ve vládě končí, má prý i nástupce

Praha - Ve vládě velmi pravděpodobně skončí ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, která zastupuje zelené. Stehlíková dnes oznámila, že to očekává a předpokládá, ovšem oznámit to musí premiér Mirek Topolánek. "Zelení jsou na to připraveni," uvedla ministryně. Topolánek ohlásil, že chce změny ve svém koaličním kabinetu oznámit v pondělí.

„Uklidnilo mne, že už je za mne vybrán nástupce, kterému mohu předat agendu i úřad,“ řekla pro server iHNed.cz Stehlíková, která patřila mezi ministry, o jejichž konci se spekulovalo od okamžiku, kdy premiér oznámil, že změny v kabinetu plánuje.

Podle členů vlády je nejvyšší čas změny oznámit už kvůli českému předsednictví. „Bylo by to divné vůči partnerům, kdyby s nimi zahajoval sérii jednání jeden ministr a pak za 14 dní přišel jiný,“ upozorňuje Cyril Svoboda.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Řebíček, Julínek, Jehlička…?

Mezi další jména, o kterých se hovoří jako o nejvážnějších kandidátech na výměnu, patří ministr dopravy Aleš Řebíček, ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (oba ODS), ministr kultury Václav Jehlička či ministryně obrany Vlasta Parkanová (oba KDU-ČSL). Ta dnes ale v České televizi řekla, že o žádné plánované změně na pozici ministra obrany neví.

Topolánkova vláda je personálně druhou nejstabilnější za posledních deset let. Za tu dobu se rekonstrukce kabinetu se vyhnula jediné vládě - Grossův kabinet byl u moci jen 9 měsíců, a tak ji nestihl. Jinak všichni premiéři odvolávali ministry víc než Topolánek. Jiří Paroubek za rok a půl v premiérském křesle vyměnil tři své lidi, Vladimír Špidla pět a Miloš Zeman za první dva roky u moci dokonce sedm ministrů.